Δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κι έχουν επιβιβάσει σχεδόν 300 ανθρώπους, δυσκολεύονται να βρουν λιμάνι να τους επιτρέψει να τους αποβιβάσουν, και εξακολουθούσαν να περιμένουν χθες, έπειτα από αρκετές ημέρες στα ανοικτά.

Προς τη Σικελία

Τα πλοία των οργανώσεων αρωγής Sea-Eye και Mission Lifeline έπλεαν κοντά στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες.

Ομως, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, κινήθηκαν προς τη Σικελία, με την ελπίδα να βρουν πιο ήρεμα νερά, σύμφωνα με τη Sea-Eye.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ, διευκρίνισε πως πάνω στο Sea-Eye 4 βρίσκονται 223 μετανάστες, ανάμεσά τους επτά έγκυες και οκτώ παιδιά.

Αρκετοί είναι τραυματίες, ανάμεσά τους αγοράκι 5 ετών, που ήταν κουλουριασμένο σε μικρό πλεούμενο για τρεις ημέρες προτού διασωθεί. Με δυσκολία περπατάει διότι έχει οξείς πόνους, τόνισε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη Mission Lifeline, που έχει έδρα τη Δρέσδη, στο δικό της σκάφος, το Rise Above, επιβαίνουν 66 άνθρωποι που διέσωσε.

Δεκάδες χιλιάδες αφίξεις

Ως την Κυριακή, οι ιταλικές ακτές είχαν καταμετρήσει πάνω από 63.700 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη σχεδόν 23.000 άνθρωποι.

Οργανώσεις αρωγής που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικρίνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο έντονα τις αρχές της Μάλτας: αν και πολλοί μετανάστες εντοπίζονται στη ζώνη έρευνας και διάσωσης αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ, η Βαλέτα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για βοήθεια, τονίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: in.gr