Υπό διαμόρφωση και όχι με κλειδωμένη μια επίσκεψη και στη Ροδόπη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η (νέα) περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Η μετάβαση του προέδρου της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια για την οποία εξελίσσεται σφοδρή κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι με ερωτηματικό. Προφανώς ζυγίζονται όλα και μέχρι στιγμής ο μοναδικός κλεισμένος σταθμός του Μητσοτάκη είναι η ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Μένει συνεπώς να φανεί αν ο ίδιος θα επιλέξει να «χωρέσει» πιθανώς την προηγούμενη μέρα, την Τρίτη 20 Ιουνίου, τον μοναδικό νομό που βάφτηκε στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Υπήρχε αρχικώς ένας τέτοιος προγραμματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως ο Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να μην κλιμακώνει ο ίδιος την κόντρα για τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αντίθετα επιλέγει να μένει εκτός κάδρου της άγριας σύγκρουσης, προκρίνοντας προσωπικά άλλα ζητήματα επόμενης μέρας με κυρίαρχο το «ενωτικό» μήνυμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στελέχη της ΝΔ δεν θα συνεχίσουν τις βολές προς την Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό ότι κομματικές πηγές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται και ότι προσπαθεί να διαχειριστεί «άγαρμπα ένα θέμα που τον έφερε σε δύσκολη θέση», την ώρα που η Κουμουνδούρου αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές.

Καμία αναφορά

Στην αποψινή συνέντευξή του στο Star ο Μητσοτάκης θα κληθεί προφανώς να τοποθετηθεί. Στις δύο τελευταίες περιοδείες του πάντως, στα Δωδεκάνησα χθες και στη Σαλαμίνα (της εκλογικής περιφέρειας Β’ Πειραιώς) σήμερα το πρωί, ο ίδιος συνειδητά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα. Και αυτό γιατί δείχνει αποφασισμένος στο υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου να προτάσσει αποκλειστικά το σχέδιο της ΝΔ για μια δεύτερη θητεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο του πολιτικού λόγου του θέτει τους πιο αδύναμους, μαζί με τις δεσμεύσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και την αύξηση των εισοδημάτων. Ενδεικτική η χθεσινή αποστροφή του από την Πάτμο ότι «είμαστε λαϊκή παράταξη, είμαστε η παράταξη η οποία πρεσβεύει την κοινωνική συνοχή».

«Να ενώσω…»

Αντίστοιχα μηνύματα προτίμησε ο ίδιος και σήμερα. «Για την επόμενη μέρα ένα πράγμα μπορώ να σας εγγυηθώ» είπε «εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν και πάλι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και χρέος μου είναι και πάλι να ενώσω την ελληνική κοινωνία». Οι αναφορές Μητσοτάκη έγιναν από τη Σαλαμίνα, από γειτονιές της Β’ Πειραιώς που αποτελούσαν «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ ως το 2019 – και με διαφορά από τη ΝΔ. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου όμως η ΝΔ πέτυχε ανατροπή, διεκδικώντας πλέον να κρατήσουν αυτή την επιρροή τους στα πιο λαϊκά στρώματα.

«Εμείς δεν επενδύσαμε ποτέ στο διχασμό, επενδύσαμε μόνο στην ενότητα. Θέλουμε η χώρα να προκόβει συνολικά» σημείωσε ο Μητσοτάκης, με στοχευμένα σινιάλα περί στήριξης της οικογένειας. Στη Β’ Πειραιώς πήρε σε απόλυτους αριθμούς 15.554 περισσότερες ψήφους από το 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει πάνω από 23.000 ψήφους και σχεδόν 17,5 μονάδες, ενώ συγκεκριμένα στη Σαλαμίνα (τον μόνο δήμο από τους συνολικά πέντε της Β’ Πειραιώς που η ΝΔ κέρδισε και το 2019) η γαλάζια δύναμη ανέβηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: in.gr