Η κατανάλωση ελαιολάδου στις χώρες μέλη, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στον όγκο και κατά ομάδες χωρών τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές στην παγκόσμια κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 1990/91.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της κατανάλωσης σε χώρες εκτός ΔΟΕ, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά τις προηγούμενες δεκαετίες από περίπου 14% σε 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση στην ΕΕ σημείωσε πτωτική τάση από το έτος καλλιέργειας 2004/05, μειώνοντας από περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου το 2004/05 σε περίπου 50% σήμερα.

Όταν η κατανάλωση άρχισε να μειώνεται στην ΕΕ, αυξήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Για το λόγο αυτό, η μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών κρίθηκε απαραίτητη για την ανάλυση των μεταβλητών που εμπλέκονται στην κατανάλωση και για την κατανόηση του τι προκάλεσε τη μείωση της σε ορισμένες χώρες.

Η μελέτη θα αποτελείται από μια ανασκόπηση όλων των πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με την κατανάλωση λιπαντικού και λίπους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και στην ανάλυση δευτερογενών πληροφοριών από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Θα βασιστεί επίσης σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα που διενεργείται μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους καταναλωτές στις ενδιαφερόμενες χώρες. Το έργο θα ξεκινήσει, το συντομότερο δυνατό, μετά την πανδημία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr