Οι νέες οδηγίες του CDC για τη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών ανοίγει τον δρόμο ώστε να καταργηθεί σταδιακά η χρήση μάσκας. Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν διάφορες διαφοροποιήσεις για τη χρήση τους στους εσωτερικούς χώρους.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη ενημέρωση της Τετάρτης και η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα απέχουμε ακόμα από αυτό το στάδιο, λόγω του μικρού αριθμού εμβολιασμένων συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, και θα χρειαστεί να επιμείνουμε στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως οι νέες οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων, επεσήμανε όμως, πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορωνοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδόσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Το καλοκαίρι ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη ελευθερία

Η ίδια εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει χρήση της κοινής λογικής: «Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, είπε πως «θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μανώλης Δερμιτζάκης: Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης

«Μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε τις ελευθερίες που αξίζουν και είναι ασφαλείς, στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί,  δηλαδή μια παρέα έξι ατόμων να βρεθεί σε κανονικό χώρο χωρίς να παίρνουν κάποιο μέτρο», επισημαίνει ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρα που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και να απελευθερωθεί ο κόσμος που μπορεί, τόνισε, σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

«Δηλώσεις του τύπου να προσέχουμε για πάντα και τα καταστροφικά σενάρια αναιρούν αυτό που λέγαμε τόσο καιρό, ότι τα εμβόλια είναι η λύση», είπε.

Οι οδηγίες του CDC

«Σήμερα, ελπίζω, είναι μία ημέρα κατά την οποία μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα. Το τελευταίο έτος, περάσαμε πολύ χρόνο λέγοντας στους Αμερικανούς τι δεν μπορούν να κάνουν. Τώρα, θα σας πω ορισμένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι» δήλωσε στην εισαγωγή της πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου αναφορικά με τις νέες οδηγίες η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα [..] επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες» υπογράμμισε.

Πλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή μη δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο, τρέξιμο ή πεζοπορία μόνοι ή με μέλη της οικογένειάς τους. Μπορούν, επίσης, να «πετάξουν» τη μάσκα σε μικρές συναθροίσεις με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Μάσκα για τους μη εμβολιασμένους

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -στους οποίους ανήκουν βάσει των CDC άτομα που δεν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και Moderna, ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson- πρέπει να φορούν μάσκες σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρίστανται και άλλα ανεμβολίαστα άτομα. Πρέπει, επίσης, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασθέντες δεν χρειάζεται πλέον να φορούν τη μάσκα σε αυτές τις περιστάσεις.

Παράλληλα, τα Κέντρα Ελέγχου συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας ακόμη για τους πλήρως εμβολιασθέντες σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τα κομμωτήρια, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr