Οι μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας ισραηλινής εταιρείας για να παρακολουθούν περίπου τριάντα γάλλους δημοσιογράφους και τουλάχιστον έναν επικεφαλής γαλλικού μέσου ενημέρωσης, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή σε διάφορα ΜΜΕ, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post.

Υποκλοπή

Το λογισμικό αυτό, ονόματι Pegasus, που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η NSO, που κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Κατά την ευρεία έρευνα, δεκάδες δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη γαλλικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρουν στον κατάλογο των στόχων του Pegasus, ανάμεσά τους μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων Le Monde, Canard enchaîné, Figaro, του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και του δικτύου France Télévisions.

«Επανειλημμένα, η συλλογικότητα Forbidden Stories και το Security Lab της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία μπόρεσαν να εξακριβώσουν τεχνικά ότι η μόλυνση τηλεφώνων με το Pegasus στέφθηκε από επιτυχία», τόνισε η Μοντ, ιδίως «στις περιπτώσεις του Εντουί Πλενέλ», ιδρυτή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart, «της Ντομινίκ Σιμονό», πρώην δημοσιογράφου-ερευνήτριας της Canard enchaîné, νυν Γενικής Ελέγκτριας των φυλακών της Γαλλίας, καθώς και «μιας δημοσιογράφου της ίδιας της Μοντ», που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Στις μαροκινές υπηρεσίες»

«Η κατασκοπεία του τηλεφώνου μου και αυτού της συναδέλφου μου Λενέγκ Μπρεντού οδηγεί απευθείας στις μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας, στο πλαίσιο της καταστολής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του κοινωνικού κινήματος», ήταν η αντίδραση του Εντουί Πλενέλ μέσω Twitter.

Η κυρία Μπρεντού καλύπτει κυρίως θέματα έμφυλης βίας στον Mediapart.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη καταγγείλει το 2020 πως παρακολουθείτο το τηλέφωνο του μαροκινού δημοσιογράφου-ερευνητή Oμαρ Ράντι με το λογισμικό Pegasus.

Η εταιρεία NSO διέψευσε από την πλευρά της χθες τις «ψευδείς» καταγγελίες της συλλογικότητας Forbidden Stories.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr