Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Το 2006, η ιατρική κοινότητα της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης σημείωσε μια σπουδαία εξέλιξη με την εκτέλεση της πρώτης ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης. Επικεφαλής αυτής της καινοτομίας ήταν ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Γενικός Χειρουργός, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση χολοκυστεκτομής με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci. Αυτή η διαδικασία εγκαινίασε μια νέα εποχή αριστείας στην χειρουργική.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είχε ήδη σημαντική εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική και ήταν ευκολότερο για αυτόν να μεταβεί στη ρομποτική. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην περιοχή, καθώς από το 2006 έως σήμερα έχει εκτελέσει περισσότερες από 5.000 ρομποτικές επεμβάσεις, καθιστώντας τον κορυφαίο στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.

Μετά από 12 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Αθήνα το 1991, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση και την οργάνωση του τομέα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Εφαρμογών Laser. Επίσης, επιλέχθηκε ως ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής μέσω μίας μόνο τομής, μια τεχνική που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

Σήμερα, εκτός από τη διεύθυνση του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. Έχει επίσης συμβάλει στην εκπαίδευση νέων χειρουργών μέσω δημοσιεύσεων και συμμετοχής σε ακαδημαϊκά προγράμματα.

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ημιεπεμβατική τεχνική που επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων μέσω μικρών τομών. Σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική, οι χειρουργοί στη ρομποτική δεν κρατούν τα εργαλεία άμεσα, αλλά τα χειρίζονται μέσω κονσόλας, παρέχοντας τους τη δυνατότητα για ακριβείς κινήσεις.

Περισσότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ακρίβεια, γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Ο χειρουργός έχει επίσης τη δυνατότητα να σχεδιάσει τις επεμβάσεις με τη βοήθεια υπολογιστή, χρησιμοποιώντας προγενέστερες εξετάσεις των ασθενών.

Πηγή: ethnos.gr