Για τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου μίλησε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, τονίζοντας πως «η συνολική αύξηση των ποσοστών μας είναι μία πολύ θετική εξέλιξη».

Παράλληλα, ανέδειξε δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ: «Το πρώτο έχει να κάνει με την άνοδο στην ψήφο από τις νεότερες ηλικίες, κάτι πολύ αισιόδοξο για εμάς, και το δεύτερο είναι μία αύξηση της ψήφου από τον χώρο του κέντρου», όπως είπε.

Μιλώντας στο Real FM, ο κ. Μάντζος προειδοποίησε πως «η μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τη δεξιά, με ενίσχυση μάλιστα ακραίων πολιτικών κομμάτων και μορφωμάτων, είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει».

«Το ‘όχι σε όλα’ χρεοκόπησε εις διπλούν»

Ως προς το μετεκλογικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι είναι διπλό: «το ένα είναι άμεσα να μπορέσουμε να αρθρώσουμε και να ασκήσουμε μία ισχυρή, γόνιμη και ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, στιβαρή, δομική, αυστηρή αλλά δίκαιη και παραγωγική, που θα κομίζει αντιπρόταση σε καθετί που εισηγείται η κυβέρνηση».

«Το ‘όχι σε όλα’ χρεοκόπησε εις διπλούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε πως ο δεύτερος, «μακροπρόθεσμος και στρατηγικός στόχος, είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η ‘μήτρα’ της Δημοκρατικής Παράταξης, να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει με πρωτοβουλίες και με τη δική της πολιτική παρουσία και παρέμβαση, εντός και εκτός Βουλής, για να κάνει ξανά την κεντροαριστερά πρωταγωνίστρια».

«Όχι, όμως, συγκυριακά, αθροίζοντας υποσύνολα ή συναθροίζοντας πρόσωπα ή κινήσεις. Αλλά με αρχές και αξίες. Για να ξαναβρούμε το νήμα της Ιστορίας, να αφήσουν όλες και όλοι οριστικά το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την τοξικότητα και το διχασμό στο παρελθόν και να μπορέσει ξανά να αφηγηθεί αυτός ο χώρος μια προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική», σημείωσε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι «κολοβή»

Ερωτηθείς για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «είναι μία αντιπολίτευση που, με όρους συνταγματικούς, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ‘κολοβή’, καθώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει ισχυρά κοινοβουλευτικά όπλα, κυρίως την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και το αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Εμείς, μπορεί να είμαστε ένα κόμμα της τυπικώς ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά θα πρέπει το ρόλο που έχουμε να τον ασκήσουμε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα», τόνισε, προσθέτοντας: «Για παράδειγμα, πολλές φορές θα είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα λάβουμε την πρωτοβουλία και να αναζητούμε τυχόν συναινέσεις για αντίστοιχες ενέργειες ή για προτάσεις νόμου ή τροπολογίες ή προτάσεις δυσπιστίας. Δεν είναι τόσο ποσοτικό το θέμα της αντιπολίτευσης, όσο ποιοτικό. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κάνει μία ποιοτική αντιπολίτευση, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες από θέση οδηγού».

«Απαράδεκτα, αποκρουστικά και καταδικαστέα όσα ακούστηκαν για την Σοφία Ζαχαράκη»

Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, ο Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες «δομικές επισημάνσεις»:

«Η πρώτη έχει να κάνει με τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της κυβέρνησης, αν και κρίσιμη δεν είναι τόσο η σύνθεση όσο η λειτουργία της. Το σχέδιο νόμου για το ‘Επιτελικό Κράτος ΙΙ’ θα κρίνει πάρα πολλά για το εάν θα παραμείνει υπερσυγκεντρωτικό το μοντέλο της κυβέρνησης, εάν τα υπουργεία θα εξακολουθήσουν να μην έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα και εάν όλα θα τελούν υπό τον σφιχτό εναγκαλισμό του πρωθυπουργού.

»Και η δεύτερη επισήμανση αφορά στην υποεκπροσώπηση των γυναικών. Και φυσικά, ενώνω τη φωνή μου με όσους έχουν υπερασπιστεί την Σοφία Ζαχαράκη στην αήθη επίθεση που δέχεται από χθες σε σχέση με το Υπουργείο Οικογένειας. Είναι απαράδεκτα, αποκρουστικά και καταδικαστέα όσα ακούστηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: in.gr