Να καταπολεμήσει την δυσοσμία επιχειρεί ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου ρίχνοντας στη μάχη ειδικούς αισθητήρες. Η δράση γίνεται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτοβουλία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να  υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης οσμών, με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών αιχμής στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας.

Το πρόγραμμα όπως υποστηρίζεται από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου είναι καινοτόμο και αξιοποιεί εκτός από τις νέες τεχνολογίες και προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης (e-Noses), μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η συνεχής μέτρηση και καταγραφή των δύσοσμων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι ο εντοπισμός όλων των πιθανών πηγών πρόκλησης δυσοσμίας στην περιοχή, η πρόληψη δημιουργίας νέων δυνητικών πηγών, ο σχεδιασμός μέτρων και η ανάληψη δράσεων για την εξάλειψη του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Οσμών, προβλέπεται και η ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των παραπόνων πολιτών με ταυτόχρονο γεωεντοπισμό των συμβάντων.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, εξειδικευμένοι Καθηγητές τόσο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι σε θέματα οσμών.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν:

  • Άμεση εγκατάσταση και λειτουργία προηγμένων αισθητήρων e-Νoses σε ένα ευρύ δίκτυο εντός του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (π.χ. σχολεία, μονάδες υγείας, περιοχές προέλευσης παραπόνων).
  • Ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής παραπόνων πολιτών με γεωεντοπισμό οχλήσεων (εφαρμογή σε κινητό).
  • Αποτίμηση – ανάλυση καταγραφών, συνεχείς και περιοδικές μετρήσεις συγκέντρωσης οσμών.
  • Αξιοποίηση των δεδομένων με υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των e-Noses.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήλωσε σχετικά: «Ένας από τους στόχους που έθεσε κατά προτεραιότητα η διοίκηση μας είναι η επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης και της δυσοσμίας στο Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούμε τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και κατάφεραν να το λύσουν, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης.

Στο δρόμο προς τη λύση συμπορευόμαστε με τους δημότες μας, οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) την ποιότητα του αέρα στην περιοχή τους και να ενημερώνουν άμεσα για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ατμόσφαιρα μέσω ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής συμβάντων, που θα είναι ορατό σε όλους τους πολίτες.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο άμεσος εντοπισμός όλων των πιθανών πηγών πρόκλησης του προβλήματος στην περιοχή και η πρόληψη δημιουργίας νέων δυνητικών πηγών, με τον ταυτόχρονο σχεδιασμό μέτρων και δράσεων είναι η μέθοδος που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Πηγή: in.gr