Στις 31 Μαρτίου 2021 θα παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα, αναφέρει την απόφασή της για την παράδοση των κλειδιών της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου και για την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλύτερος κλάδος), ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2018, το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλυτερος κλάδος).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης, σε σχέση με το 2019, κατέγραψε μείωση κατά 2.2 δισ. ευρώ, ποσοστό 37,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν το 2020 μείωση στον τζίρο τους. Για τις επιχειρήσεις αυτές, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας, εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις, εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. «Αυτό θα είναι αποτέλεσμα, είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης, δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά σταδιακά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του, πρόκειται για τα εξής:

1. Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

2. Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

3. Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

5. Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

6. Ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

7. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr