Μπορεί το Λονδίνο να είναι εδώ και αιώνες μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Τάμεση να φιλοξενεί στα νερά του καρχαρίες, και μάλιστα τριών ειδών. Αυτό αναφέρει η ζωολογική εταιρεία του Λονδίνου που σημειώνει πως προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα για τους καραχαρίες που ζουν στις εξωτερικές εκβολές του ποταμού.

Οι καρχαρίες δεν είναι το μόνο είδος ψαριού που ζει στον Τάμεση, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ωστόσο συγκεντρώνουν οι καρχαρίες που χρησιμοποιούν τις εκβολές για να γεννήσουν και να θηλάσουν τα μικρά τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τάμεσης παίζει ζωτικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους.

Όμως τα τελευταία 100 χρόνια, ο Τάμεσης μολύνεται όλο και περισσότερο. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, ήταν σε τόσο βρώμικη κατάσταση που κηρύχθηκε «βιολογικά νεκρός». Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση των επιπέδων νιτρικών αλάτων και η ρύπανση εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τον ποταμό.

Επιβίωση και άνθηση της άγριας ζωής

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα παρακολουθούνται προσεκτικά στο μέλλον. Η Θεία Κοξ, βιολόγος στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, δήλωσε :«Ως αργά αναπτυσσόμενα ζώα , οι καρχαρίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ιστορίες της ζωής τους στον Τάμεση για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους».

Η Κιζ Γουντ Γκρίφιθ , επικεφαλής του τμήματος Tideway, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τη σήραγγα Tideway του Τάμεση, γνωστή ως ο νέος σούπερ υπόνομος του Λονδίνου.

«Η νέα αποχέτευση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025, έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει περισσότερο από το 95% των διαρροών λυμάτων που εισέρχονται στον ποταμό από το βικτωριανό αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου. «Θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού, καθιστώντας το ένα πολύ πιο υγιεινό περιβάλλον για την επιβίωση και την άνθηση της άγριας ζωής».

Πηγή: in.gr