Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown -μετά από σχεδόν έξι μήνες- πέρασε, αφού παράλληλα με την πρεμιέρα του τουρισμού, καταργήθηκαν τα SMS, επετράπησαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30.

Παρά τη σταθερή αλλά συνάμα ανησυχητική ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα, σταθμίζοντας μια σειρά παραγόντων, οικονομικών και κοινωνικών. Βασικά όπλα ενάντια στο ιικό φορτίο που επιμένει σε υψηλά ακόμη επίπεδα είναι οι αυξανόμενοι εμβολιασμοί που φέρνουν πιο κοντά την ανοσία του πληθυσμού, αλλά και τα self test, όπλα που πέρυσι δεν υπήρχαν.

Αν σε αυτά προστεθεί η ανάγκη των πολιτών για «ανάσες ελευθερίας» μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, είναι επόμενο να παρατηρηθεί μια σχετική χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων, γεγονός που κρούει καμπανάκι κινδύνου.

Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει

Η ανάγκη των πολιτών να βγουν εκτός σπιτιών και να βρεθούν σε παραλίες, εξοχικά, εστιατόρια, καταστήματα κ.α. έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, αφού θεωρούν πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, λανθασμένα υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι πολίτες θεωρούν πως η πανδημία έχει τελειώσει και στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός, γιατί ακόμα ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά πως «είναι λάθος αντίληψη ότι έχει τελειώσει η περιπέτεια».

Αφορμή της ανησυχίας αποτέλεσαν -μεταξύ άλλων- οι συναθροίσεις και τα κορονοπάρτι που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και που -κατά το Μαξίμου- γίνονται συνεχώς. «Δεν φοράμε μάσκα, δεν τηρούνται αποστάσεις, πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων» επισημαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων παντού για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα.

Αυξημένα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τους ειδικούς όρους λειτουργίας στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Τα φαινόμενα αυτά ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Αττική, σε περιοχές όπως Γλυφάδα (έξι κυρώσεις αναστολής λειτουργίας), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.

Υψηλή παραβατικότητα είχαμε και σε περιοχές στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις παραμονής και εξυπηρέτησης πελατών σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων και η μη τήρηση του μέγιστου αριθμού εξυπηρετούμενων.

Οι αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου προχώρησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 151.400 ευρώ και επέβαλαν κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr