Με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άρχισε σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Στις 11 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ στις 13:00 θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, η ορκωμοσία της νέας Βουλής την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

LIVE όλες οι εξελίξεις

10:50 Τα ποσοστά των κομμάτων με ενσωμάτωση του 99,69% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες

Νίκη: 3,69% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

10:45 Την έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης θα κρατήσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

10:35  Μία μέρα μετά τις εκλογές, στις οποίες η ΝΔ πέτυχε καθαρή νίκη καταλαμβάνοντας 158 έδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδει για τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης. Όπως είχε δηλώσει  έχει σχεδιάσει ήδη την επομένη ημέρα αλλά και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει πόστο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:30 Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη μέρα. Η οκτακομματική βουλή γεννά προκλήσεις για τον νέο πρόεδρό της» επεσήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα στις 9:30, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής και παρέδωσε στον κ. Τασούλα τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

Πηγή: in.gr