Η Λευκορωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας, αφού δήλωσε ότι κατέρριψε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από το έδαφός της, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Λουκασένκο.

«Ζητήσαμε από την Ουκρανία να διενεργήσει εμπεριστατωμένη έρευνα για όλες τις συνθήκες εκτόξευσης του πυραύλου, να οδηγήσει εκείνους που ευθύνονται στη δικαιοσύνη και να λάβει συνολικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για όλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανατόλι Γκλαζ.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ότι πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 σήμερα το πρωί, στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Νωρίτερα, πάντως, η κυβέρνηση Λουκασένκο είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το περιστατικό, καθώς ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάρριψη ουκρανικού πυραύλου S-300 πάνω από χωριό κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας δήλωσε: «Οι ντόπιοι δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να ανησυχούν. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Από ουκρανικό έδαφος ο πύραυλος

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 10:00 και 11:00 π.μ. (τοπική ώρα), περίπου δηλαδή την ώρα που η Ρωσία εκτόξευε δεκάδες πυραύλους προς την Ουκρανία, σε μια από τις μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου επιθέσεις της προς δεκάδες στόχους στην χώρα.

Το BelTA μετέδωσε ότι ο πύραυλος προερχόταν από ουκρανικό έδαφος, αναφέροντας ότι εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας είχαν καταρρίψει τον πύραυλο, είτε ότι πρόκειται για εσφαλμένη εκτόξευση.

Πηγή: in.gr