Συνεχίζονται οι μαζικές διαμαρτυρίες και οι απεργίες στη Λευκορωσία με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να  υπόσχεται τώρα δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξουσίες του, και στη συνέχεια νέες προεδρικές εκλογές.

Ο Λουκασένκο -σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, αποκάλυψε απόψε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την Κυριακή, εν μέσω των διαδηλώσεων που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του. Κάτι που ωστόσο διέψευσε το Βερολίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Λουκασένκο επιμένει ότι δεν ηττήθηκε σε αυτές τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία έλαβε πάνω από το 80% των ψήφων.

Στο μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν και πάλι απόψε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι φώναζαν ρυθμικά «Φύγε», απευθυνόμενοι στον πρόεδρο. Έξω από ένα κέντρο κράτησης της πόλης φώναξαν το σύνθημα «πολιτικοί κρατούμενοι» απαιτώντας την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Πάβελ Λατούσκο, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και διευθυντή της κρατικής θεατρικής ακαδημίας, ο οποίος απολύθηκε σήμερα επειδή ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές και να αποχωρήσει ο Λουκασένκο από την εξουσία. Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά μέλη της θεατρικής ακαδημίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος δυσκολεύεται πλέον να κρατήσει την ψυχραιμία του, ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Ο Λουκασένκο κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι απεργάζεται την πτώση του, κάτι που διαψεύδει η συμμαχία. Το Κρεμλίνο έχει υποσχεθεί στρατιωτική συνδρομή αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένο να παρέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να κρατηθεί μακριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr