Οι τεράστιες ζημιές που έχουν γίνει στην παραγωγή ιδιαίτερα κερασιών αλλά και πράσινων μήλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Λάρισα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες, οι οποίοι έμειναν χωρίς εισόδημα, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της «Γιορτής Κερασιού» στο Μεταξοχώρι, το Σάββατο 17 Ιούνη στις 8 μ.μ.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αγρότες σε σχετική ανακοίνωση, ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιού, μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. «Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ειπώθηκε ότι μόνο ορισμένες από τις μεσοπρώιμες ποικιλίες καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι υπόλοιπες όχι. Επίσης στην επέδρασε στην μείωση της παραγωγής Πράσινου Μήλου που επίσης δεν καλύπτεται από τον κανονισμό».

Μάλιστα εκφράζου και τον κίνδυνο πολλοί αγρότες να βρεθούν εκτός υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης λόγω χρωστούμενων οφειλών στον ΕΦΚΑ και η υποχρέωση να καταβάλλουν ένα μεγάλο ποσό για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες με την κινητοποίησή που διοργανώνουν διεκδικού:

  • Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή και δεν έχουν άλλο εισόδημα.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί όπως παραπάνω η καταβολή αποζημιώσεων.
  • Να υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του. Υπάρχει προηγούμενο με κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό στάδιο το 2021 σε Νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδιο ζητάμε να γίνει ξανά για τα κεράσια σε όλη την χώρα.
  • Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός-έκτρωμα του ΕΛΓΑ και η αλλαγή αυτή να μην πραγματοποιηθεί με τους σχεδιασμούς που έχει στο συρτάρι της η Κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι όπως τώρα που σχεδόν αποκλειστικά στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές μας.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι του 7% επί της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΦΚΑ που πληρώνουμε για την κάλυψη της Υγείας. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του και όχι εμπόρευμα όπως την έχουν καταντήσει.

Πηγή: in.gr