Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε σήμερα αποτυπώνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Συνολικά 63 υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί στελεχώνουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, 12 περισσότεροι από την προηγούμενη θητεία της ΝΔ.

Ένα υπουργικό συμβούλιο, μακριά από αυτό που περιέγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 πριν αναλάβει για πρώτη φορά πρωθυπουργός ως μικρό και ευέλικτο σχήμα, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι η δομή αυτή με 3 ή 4 άτομα σε κάθε υπουργείο απαιτείται για να βγει εις πέρας το απαιτητικό κυβερνητικό έργο και για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει αύριο στις 1:00 το μεσημέρι και η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Πολλά από τα ονόματα της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας παραμένουν στο νέο σχήμα αλλάζοντας πόστο, κάποιοι υπουργοποιούνται για πρώτη φορά, ενώ υπάρχουν και 20 εξωκοινοβουλευτικοί που λαμβάνουν κυβερνητική θέση.

Από τους 63 οι 15 είναι γυναίκες (από 9 την προηγούμενη φορά) και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 έτη με το 45% των μελών του νέου υπουργικού σχήματος να προέρχεται από τους σαραντάρηδες.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχαν ως στόχο τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ισορροπιών, αλλά μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς, που θα είναι «έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς».

Τα κρίσιμα υπουργεία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ με τον Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο Άμυνας με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι θα λειτουργήσει ως ένα τρίγωνο με τη συμμετοχή και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το υπουργείο Οικονομικών, που πλέον «μαζεύει» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον πρωθυπουργό να θεωρεί ότι έχει συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία από τη θητεία του σε παραγωγικά υπουργεία.

Νέος υπουργός Υγείας θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επανέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα μετά το «διάλειμμα» στην προηγούμενη τετραετία, ως πρόσωπο που προέρχεται από το Κέντρο με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι διαθέτει κοινωνικό προφίλ χρήσιμο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ που είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Παιδείας μετακομίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με στόχο το ψηφιακό σχολείο, ενώ η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο Εσωτερικών, με την προηγούμενη θητεία της να κρίνεται επιτυχής, ώστε να επιτευχθεί η «αποτελεσματικότητα του Δημοσίου» και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Νέα υπουργοποίηση είναι αυτή του εξωκοινοβουλευτικού Γιώργου Φλωρίδη στο Δικαιοσύνης, ενός προσώπου που προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς αξιολογείται ως σημαντικός επιστήμονας που θα μπορέσει να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, μεταρρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις.

Στις γενικότερες αλλαγές εντάσσεται η μεταφορά του υπουργείου Αθλητισμού στο Παιδείας με αρμόδιο υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου, ενώ δημιουργείται και υπουργείο Οικογένειας το οποίο αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Ποιοι μένουν εκτός

Εκτός υπουργικού σχήματος μένουν και «βαριά ονόματα» που κατείχαν σημαντικές θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και πολλοί κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις στη μάχη του σταυρού στις προηγούμενες εκλογές.

Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Θεοδωρικάκος, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Πλακιωτάκης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Στυλιανίδης μένουν χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η αξιοποίησή τους σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς ήδη ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για rotation μιας και θεωρείται δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένας ή παραπάνω ανασχηματισμοί.

Πυρά της αντιπολίτευσης

Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος συγκέντρωσε τα βέλη της αντιπολίτευσης που κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν έφερε τον αέρα ανανέωσης για τον οποίο είχε μιλήσει προεκλογικά, αλλά απλώς ανακάτεψε την τράπουλα τακτοποιώντας και αλλάζοντας θέση στους δικούς του ανθρώπους.

«Από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως λευκή επιταγή» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό συγκρότησε ένα από τα πιο ογκώδη κυβερνητικά σχήματα της μεταπολίτευσης και ότι «το μόνο «νέο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι προσθήκες κολλητών και φίλων και οι μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του βλέπει «εναλλαγή ρόλων της παρέας του Μαξίμου» στη νέα κυβέρνηση ενώ σχολιάζει ότι η «υποτιθέμενη επιτελικότητα αποτυπώθηκε στην επιλογή του πρωθυπουργού να συγκροτήσει ένα πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα 63 υπουργών και υφυπουργών», και κατηγορεί τη ΝΔ για ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας.

«Για ανακύκλωση προσώπων και υπουργών με γνωστές αντιλαϊκές περγαμηνές» κάνει λόγο το ΚΚΕ που βλέπει «επιτάχυνση υλοποίησης της σκληρής ατζέντας σε βάρος του λαού».

«Το σίγουρο είναι πως η νέα κυβέρνηση έχει όλα τα “προσόντα” για να αναδειχτεί “χειρότερη” από όλες τις προηγούμενες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ενώ σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή και καμία αναμονή αλλά να ενισχυθούν οι αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή.

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Αναπληρωτής Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Μάξιμος Σενετάκης

Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νότης Μηταράκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού

Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δημήτρης Καιρίδης

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός: Μαρία Κεφάλα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης

Υφυπουργός: Σταύρος Κελέτσης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Γιάννης Παππάς

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος

Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Πηγή: in.gr