Με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικές, όμως, υπουργικές θέσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέθεσε το οικονομικό επιτελείο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του.

Πρόκειται για υπουργούς οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές, είχαν επιδείξει θετικά αποτελέσματα στα χαρτοφυλάκια της προηγούμενης τετραετίας πάλι σε οικονομικά υπουργεία και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την ίδια ομάδα, αλλάζοντας τους όμως τις θέσεις.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με το «ψαλίδισμα» του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Το σκέλος των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε θητεύσει στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Εργασίας.

Χαρακτηρίζεται ως ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών». Και η νέα του αποστολή είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν η ύφεση στην Ευρώπη, οι πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και φυσικά η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με αναβαθμισμένη θέση έναντι εκείνης που κατείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης. Στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τα «πυρομαχικά» του οικονομικού επιτελείου απέναντι στα ζόρικα μονοπάτια που έχει να διαβεί η ελληνική οικονομία απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις και την ύφεση.

Τα χαρτοφυλάκια των φορολογικών αναλαμβάνουν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς. Στελέχη και οι δύο με ιδιαίτερη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα,

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης

Τους καυτούς τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναβαθμίζεται και παίρνει ένα καυτό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του.

Η ενεργειακή κρίση, τα ζητήματα των τιμών και της ενεργειακής ασφάλειας, όπως επίσης και οι επαναστατικές αλλαγές που έρχονται ως προς το ενεργειακό μίγμα (ΑΠΕ, υδρογόνο και αποθήκευση ενέργειας) είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τον κ. Σκυλακάκη.

Στον τομέα του περιβάλλοντος σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αναφορικά με τη χωροθέτηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος και της κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία από γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παίρνει το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού με αρμοδιότητα στα ζητήματα της ενέργειας.

Σταθερός στη θέση του παραμένει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο πρώην τσάρος της εθνικής οικονομίας ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σε παραγωγικό υπουργείο.

Και συγκεκριμένα σε αυτό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι συγκεκριμένοι τομείς αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, με τεράστια έργα ύψους 10 δις. ευρώ που έρχονται στις κατασκευές, τις υποδομές και τις μεταφορές. Στον τελευταίο τομέα, μεγάλο στοίχημα είναι η αναγέννηση των αστικών συγκοινωνιών και φυσικά η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τα χαρτοφυλάκια των υφυπουργών αναλαμβάνουν η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Νίκος Ταχιάος.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Σε ένα υπουργείο που σχετίζεται με την καθημερινότητα, αυτό του υπουργείο Εργασίας μετακομίζει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την επανεκκίνηση και τη δρομολόγηση μεγάλων επενδύσεων στην προηγούμενη θητεία του καλείται από το νέο πόστο του να αντιμετωπίσει τα θέματα των αυξήσεων των μισθών που δεσμεύτηκε προεκλογικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των συστημάτων για την ταχύτερη απονομή συντάξεων καθώς και να σταθεί απέναντι στα αιτήματα των επιχειρήσεων για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Νέος υφυπουργός είναι ο κ. Βασίλης Σπανάκης και στη θέση του παραμένει ο κ. Πάνος Τσακλόγλου

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετείται ο κ. Κώστας Σκρέκας.

Από τον τίτλο του υπουργείου αφαιρέθηκε το «Επενδύσεων», το οποίο περνάει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με ψαλιδισμένο χαρτοφυλάκιο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλαμβάνει τα καυτά θέματα της ακρίβειας, της προστασίας του καταναλωτή αλλά και της βιομηχανίας και της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Υφυπουργοί αναλαμβάνουν ο κ. Μάξιμος Σενετάκης και η κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: in.gr