Οι δύο ηγέτες δημιούργησαν «ένα θετικό τόνο» στις σχέσεις τους, δήλωσε χθες Παρασκευή o Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ (στη φωτογραφία από την πρόσφατη συνάντησή τους, επάνω, Χριστοδουλίδης, αριστερά, Στιούαρτ, στη μέση και Τατάρ).

«Πολύ καλή αρχή»

Σε δηλώσεις του στην κατεχόμενη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως «πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτή».

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα στα οποία η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα εστιάσει, καθώς «θα προσπαθήσει να δει ποια είναι τα επόμενα βήματα που μπορούν να συμφωνηθούν τα οποία μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός στην ειρηνευτική διαδικασία κατά τρόπο απτό».

Ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε ως «πολύ καλή συνάντηση» την επαφή του με τον κ. Τατάρ. Ανέφερε ότι μεταβίβασε τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας, περιλαμβανομένων Τουρκοκυπρίων, όπως μεταδίδει το politis.com.cy.

«Ανυπομονεί» η ΝτιΚάρλο

Αναφερόμενος στον κ. Τατάρ είπε πως τον ενημέρωσε ότι «σήμερα παραδώσαμε το έκτο φορτίο μας με προμήθειες βοήθειας μέσω του συντονιστικού κέντρου εδώ στον βορρά. Αυτές είναι προμήθειες που προέρχονται από μια πλειάδα ανθρώπων, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους που ζουν στον νότο, το προσωπικό του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Στιούαρτ και αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που υπάρχει μετά τους σεισμούς.

Σχετικά με την κάθοδο της κας ΝτιΚάρλο, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι «ανυπομονεί να έρθει εδώ και να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες, για να πάρει μια αίσθηση του πού βρίσκονται οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία.

»Ο Γενικός Γραμματέας την έστειλε συνειδητά εδώ ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής του για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Οπως είπε, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει να στέλνει ανώτερους αξιωματούχους από την έδρα του ΟΗΕ ανάλογα με την περίπτωση».

Δεν θέλει εμπλοκή της ΕΕ ο Τατάρ

Την άποψη ότι στην παρούσα στιγμή δεν υφίσταται κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ, και είπε επίσης πως δεν θέλει περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, γράφει το philenews.com.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας», ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Στιούαρτ.

Εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή του με την ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος. Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντησή του με την κα ΝτιΚάρλο, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θα έχουν συνάντηση στις 15 του μήνα:

«Πρέπει να μεταβώ στην Αγκυρα το βράδυ της 15ης Μαρτίου. Διότι στις 16 Μαρτίου, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μ’ έχει προσκαλέσει σε μια συνάντηση ηγετών που διοργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι εδώ το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου».

Πηγή: in.gr