Το Κυπριακό δεν θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, εκτιμά ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα παίξει καταλυτικό ρόλο προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν θα καθορίσει…»

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εκτιμήσει τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν για τις ΗΠΑ, τον κόσμο γενικότερα καθώς και για την Κύπρο, ο κ. Τζιάρρας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως ο νέος αμερικανός πρόεδρος «ενδέχεται να ενθαρρύνει ή ακόμα και να σπρώξει προς περισσότερο διάλογο, αλλά όχι να καθορίσει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τις πρόσφατες συζητήσεις για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Ειδικά, σήμερα, σημείωσε, «μια περίοδο κατά την οποία το διπλωματικό κεφάλαιο και οι μοχλοί πίεσης των ΗΠΑ εξαντλούνται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση των πολλαπλών προβλημάτων με την Τουρκία. Περισσότερα εξαρτώνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους παίκτες, δηλαδή τις δύο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις (με προεξάρχουσα την Τουρκία)», ανέφερε.

Ο κ. Τζιάρρας επισήμανε πως για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, η Τουρκία παραμένει σημαντικός δρών τον οποίο οι ΗΠΑ θα θελήσουν να διατηρήσουν κοντά τους, όχι όμως με κάθε κόστος.

Επιδίωξη ισορροπίας

«Εναντι της Αγκυρας, ο Μπάιντεν αναμένεται να είναι λιγότερο ανοχικός. Αντιλαμβανόμενος όμως την ανάγκη που οι ΗΠΑ έχουν την Τουρκία για την επίτευξη των στόχων τους, ενδέχεται να επιδιώξουν μια ισορροπία.

»Δεδομένου ότι για τον Μπάιντεν η αντιμετώπιση της Ρωσίας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής (αλλά και εσωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη διείσδυση ρωσικής επιρροής στις ΗΠΑ), η επανατοποθέτηση των τουρκο-αμερικανών σχέσεων σε νέα, εποικοδομητική βάση και η απομάκρυνση της Αγκυρας από τη Μόσχα θα είναι καίριας σημασίας», ανέφερε.

Επισήμανε πως αυτή η προσέγγιση σχετίζεται εμμέσως τόσο με την προσπάθεια βελτίωσης των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων που θα επιδιώξει η κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και με τη νέα έμφαση που θα δώσει στο ΝΑΤΟ.

«Για τις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, αλλά και η Τουρκία ανήκουν – ή πρέπει να ανήκουν – στο ίδιο σύστημα ασφαλείας, με την Ουάσιγκτον επικεφαλής. Αν και η επαναφορά αυτού του ηγετικού-ηγεμονικού ρόλου βρίσκεται στην ατζέντα του Μπάιντεν, η επιτυχία δεν είναι καθόλου βέβαιη, καθώς τόσο στην ΕΕ, αλλά και στη Μέση Ανατολή, έχουν αναπτυχθεί δυναμικές που αμφισβητούν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και προκρίνουν ένα νέο ισοζύγιο δυνάμεων», υπογράμμισε.

Στην προσέγγιση των προκατόχων

Σημείωσε πως στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή, περιοχές για τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ το ενδιαφέρον τους, «η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει την προσέγγιση των δύο προκατόχων του: την εύρεση φιλο-δυτικών εταίρων και την προώθηση φιλο-δυτικών δικτύων συνεργασίας (βλ. π.χ. τριμερείς και επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Αραβικού Κόσμου) που θα ευνοούν τα αμερικανικά συμφέροντα σε σχέση με την αντιμετώπιση των “κακόβουλων επιρροών” της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Η Κύπρος εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα αναφορικά με τη Ρωσία».

Ο κ. Τζιάρρας ανέφερε πως η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν βρίσκει τις ΗΠΑ σε μια περίοδο εσωτερικής αστάθειας και εξωτερικών προκλήσεων.

Οπως είπε, ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματα που η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό βρίσκεται η πανδημία Covid-19, αφού με περισσότερους από 400 χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής, φαίνεται να βρίσκεται πρώτη στην ατζέντα.

«Μια από τις πρώτες κινήσεις του Μπάιντεν ήταν η υπογραφή διατάγματος, που καθιστά τη χρήση μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ομοσπονδιακές περιουσίες απαραίτητες.

»Εμφαση επίσης θα δώσει σε ευάλωτες κοινότητες, ενώ θα διορίσει συντονιστή για τη διαχείριση της πανδημίας που θα ενημερώνει άμεσα τον πρόεδρο. Επιπλέον, έχει προτείνει στο Κογκρέσο την έγκριση κονδυλίου ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Τζιάρρας.

Γεφύρωση του κοινωνικού χάσματος

Πρόσθεσε πως «άλλα εσωτερικά ζητήματα που ξεχωρίζουν είναι η οικονομία που σαφώς συνδέεται και με την πανδημία, το μεταναστευτικό στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, καθώς και η πολιτική-ιδεολογική και φυλετική πόλωση μέσα στην κοινωνία.

»Μέσα στα πλάνα του Μπάιντεν βρίσκεται η υπογραφή διατάγματος για την άρση της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων πολιτών στις ΗΠΑ από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, που είχε εφαρμόσει ο Τραμπ».

«Κρίσιμης σημασίας θα είναι η πρόκληση της γεφύρωσης του κοινωνικού χάσματος που δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση, και η καλλιέργεια ενός πνεύματος ενότητας. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης και σε άλλους τομείς», ανέφερε.

Επισήμανε πως στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να επαναφέρει ορισμένες αρχές όπως η πολυμέρεια, η διαμεσολάβηση, η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, και η εποικοδομητική διπλωματία.

Τα πρώτα διατάγματα

«Ηδη, ο νέος πρόεδρος έχει υπογράψει διάταγμα για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, έχει κάνει νύξεις για μια νέα προσπάθεια αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι η συμφωνία P5+1 που επιτεύχθηκε επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα το 2015 με το Ιράν, κατέστη κενό γράμμα όταν αποχώρησε από αυτήν η κυβέρνηση Τραμπ.

Είπε, επίσης, πως νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να προκύψουν και στο θέμα του Παλαιστινιακού αν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της νέας κυβέρνησης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Πηγή: philenews.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr