Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στη Νέα Ζηλανδία, μετά από περισσότερες από 100 μέρες που ο ιός δεν είχε μεταδοθεί στην κοινότητα. Το γεγονός επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Τα τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μια οικογένεια που κατοικεί στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ. Η οικογένεια δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και η πηγή της λοίμωξης είναι άγνωστη.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή η χώρα δεν είχε καταγράψει μετάδοση εντός της κοινότητας για περισσότερους από τρεις μήνες και η καθημερινή ζωή είχε επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, με εξαίρεση τους αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα.

Τα 22 κρούσματα που είχαν καταγραφεί πριν την ανακοίνωση αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν στη χώρα και βρίσκονταν σε καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Ανησυχίες για το ορφανό κρούσμα

Το τελευταίο κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία διαγνώσθηκε τη Δευτέρα σε άτομο 50 ετών που ζει στο Νότιο Όκλαντ. Την Τρίτη, το άτομο υποβλήθηκε εκ νέου σε τεστ, που βγήκε επίσης θετικό. Δεν είχε ιστορικό διεθνούς μετακίνησης.

Τρία ακόμη μέλη της εξαμελούς οικογένειας του ασθενούς βρέθηκαν θετικοί, ενώ στις περιπτώσεις των άλλων δύο τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

Η Άρντερν τόνισε ότι «πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα» γύρω από τα τέσσερα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κοινότητα, μετά από 102 μέρες χωρίς σχετικά περιστατικά.

Ανακοίνωσε ότι από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης, το Όκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα τεθεί σε περιοριστική φάση του lockdown για τρεις ημέρες.

Η Άρντερν τόνισε ότι το σημαντικότερο ήταν «η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων μέχρι να βρεθεί ο ασθενής μηδέν».

«Δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε την πηγή αυτών των κρουσμάτων», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Από αύριο, όλα τα σχολεία και οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιών θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα παιδιά, με εξαίρεση εκείνα που οι γονείς τους είναι αναγκαίοι εργαζόμενοι.

Πηγή: www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr