Εκτροχιάζει την κυβερνητική ατζέντα η χιονοστιβάδα της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσαν κάποιες ώρες ισχυρής χιονόπτωσης στην χώρα κατά την οποία -προαναγγελθείσα εδώ και ημέρες κακοκαιρία -παρέλυσαν κεντρικοί δρόμοι, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και δεκάδες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα. Σαν να μην πέρασε μία ημέρα από την περσινή κακοφωνία των αρμοδίων -όταν δηλαδή τον περασμένο Φεβρουάριο χτύπησε η κακοκαιρία “Μήδεια” –  οι υπουργοί συνεδριάζουν σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, όπου και αναμένεται η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εικόνες απόλυτης ταλαιπωρίας των πολιτών.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωι στη σκιά των αντιδράσεων και της σφοδρής  κριτικής της αντιπολίτευσης για την εικόνα παράλυσης του κρατικού μηχανισμού και οι εξελίξεις έρχονται να επισκιάσουν το κεντρικό μήνυμα που είχε  βάλει στο κάδρο το Μέγαρο Μαξίμου προ της κακοκαιρίας: οικονομία, ακρίβεια, εισοδήματα.

Η κυβέρνηση εκτός από τις κρίσεις  “πανδημία και ενεργειακή κρίση” καλείται πλέον  να διαχειριστεί ένα νέο χτύπημα που αυτή τη φορά διαταράσει την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους δεχόμενη παράλληλα τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις από τις αρχές του έτους δείχνουν το αποτύπωμα των κρίσεων στα ποιοτικά στοιχεία της κυβέρνησης καταγράφοντας την κόπωση των πολιτών. Εν μέσω της διπλής κρίσης το τελευταιο διαστημα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πακέτα μέτρων στήριξης όπου κάποια από αυτά προαναγγέλθηκαν  απο τον ίδιον τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε με διαφορά μίας εβδομάδας δύο πακέτα που αφορούσαν το δίχτυ προστασίας εργαζομένων, νοικοκυριών και επαγγελματιών έναντι της συνεχιζόμενης  διπλής κρίσης από το μέτωπο της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στην Αττική τις τελευταίες ώρες και αν θα επιρρίψει ευθύνες σε επιχειρησιακούς ή πολιτικά στελέχη, εκτός από την Αττική Οδό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έκανε δεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη  για αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά όχημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δηλώσεις του χθες το απόγευμα έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τονίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει από το πρωί της Δευτέρας τη λήψη μέτρων που η κυβέρνηση έλαβε την Τρίτη.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι η ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος, «μας πληγώνει και μας προσβάλει όλους» ενώ αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. «Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν ότι θα ξεκινούσε το φαινόμενο από την ανατολική Αττική και θα έφτανε στο κέντρο της Αθήνας περί το μεσημέρι και το απόγευμα, με μία σφοδρότητα, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε και αυτές τις προγνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για καθολική αργία από τη Δευτέρα το πρωί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

« Δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει το κλείσιμο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεύτερον, κάθε δρόμος έχει και έναν υπεύθυνο. Από τους μεγάλους εθνικούς δρόμους έως και το πιο μικρό στενάκι, υπάρχει υπεύθυνος για τους δρόμους αυτούς. Όσες αρρυθυμίες παρατηρήθηκαν πρέπει και να αξιολογηθούν και να επαναξιολογήσουμε την σωστή προετοιμασία και την αποτελεσματικόητα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Οι εικόνες στους δρόμους της Αττικής προκάλεσαν ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρή κριτική.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιτελικό χάος από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και καλεί την κυβέρνηση σε παραίτηση και εκλογές. «Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα» ο Αλέξης Τσίπρας. «Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού» προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι είναι «μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων». «Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Ανυπαρξία σχεδίου και συντονισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» καταλογίζει ο Νίκος Ανδρουλακης στην κυβέρνηση ασκώντας κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι οι πολίτες έμειναν μόνοι στο έλεος της κακοκαιρίας και κάνει λόγο για επιτελικό χάος.

Κατέρρευσε με πάταγο το αστικό επιτελικό κράτος υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τα όσα εκτυλίσσονται από χτες με την κακοκαιρία «Ελπίδα», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς κυβέρνησης. Ο γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει επίσης ότι «η πολύωρη ταλαιπωρία  χιλιάδων οδηγών στην χρυσοπληρωμένη «Αττική οδό», ξεμπροστιάζει εκείνους που έχουν κάνει σημαία τους την  επιχειρηματική δράση».

Πηγή: in.gr