Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν και πάλι σύντομα, όπως ανέφερε η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Καραμπάχ αυτή την εβδομάδα.

Το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε ότι θα παράσχει βοήθεια στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τι συμφωνήθηκε

Η αζερική πλευρά συμφώνησε σε ένα αίτημα από τους Αρμένιους του Καραμπάχ να παράσχει επειγόντως βασικά τρόφιμα και καύσιμα, ανέφερε η προεδρία.

Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε στους Αρμένιους του Καραμπάχ σχέδια για ενσωμάτωσή τους στο Αζερμπαϊτζάν στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην αζερική πόλη Γέβλαχ, προστίθεται στην ανακοίνωση της αζερικής προεδρίας.

«Συζητήθηκαν θέματα επανένταξης του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ, αποκατάστασης υποδομών και οργάνωσης των δραστηριοτήτων στη βάση του Συντάγματος και των νόμων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε.

«Σχεδιάζεται να παρασχεθούν γρήγορα καύσιμα για τα συστήματα θέρμανσης νηπιαγωγείων και σχολείων, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για τις ανάγκες επείγουσας ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών κατάσβεσης πυρκαγιών, και για να παρασχεθεί οικονομική αρωγή».

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε βίντεο όπου φαίνεται ότι δυνάμεις της προσφέρουν βοήθεια στους Αρμένιους που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη συμφωνία για τη συνθηκολόγηση.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι τελευταίες εχθροπραξίες στην πολύπαθη περιοχή, η ρωσική ειρηνευτική δύναμη έχει βοηθήσει στην εκκένωση των περιοχών Μαρντακέρτ, Μαρτούνι και Ασκεράν.

Η Ρωσία τονίζει ότι είναι σε επικοινωνία με Μπακού, Γερεβάν και Στεπανακέρτ για να αποτραπεί περεταίρω αιματοχυσία.

Πηγή: in.gr