«Απόψε από το Σύνταγμα, με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και με τις συγκεντρώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε απάντηση στο «πολεμικό ανακοινωθέν» που εξέδωσε η κυβέρνηση, ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

«Στον πόλεμο», είπε ο κ. Κουτσούμπας, «η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο, παρά να απαντήσει με πόλεμο. Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης, το 7ωρο-5ημερο-35ωρο».

Και ζήτηση την κατάργηση όλων των «αντεργατικών νόμων» των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ως «τερατούργημα», που «συνεχίζει και βαθαίνει την επίθεση σε κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων, που επέφεραν οι προηγούμενοι νόμοι, σε μια περίοδο πάνω από 10 χρόνια. Είναι συντριπτικό το χτύπημα που επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και έκανε λόγο για «εξαφάνιση» του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κατάργηση του 8ώρου, επιβολή της 10ωρης δουλειάς και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

«Ό,τι και να κάνουν ο Χατζηδάκης, τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, ο ΣΕΒ, οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα διάφορα παπαγαλάκια, για να παρουσιάσουν το μαύρο – άσπρο και την κόλαση που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους, δεν θα τα καταφέρουν» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ό,τι κι αν σκαρφιστούν τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν ξανά πλάτη στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου».

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920, δείχνει μόνο την ανημπόρια του συστήματος. Γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική οικονομία, που ενδιαφέρεται για τους λίγους, μια χούφτα ομίλους και τα κέρδη τους», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αυτό το «σούπερ μνημόνιο», το οποίο χαιρέτισαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ».

«Όλοι τους γελοιοποιούνται και πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Εργασίας, όταν ξεδιάντροπα λέει: «όσο ψέμα είναι πως ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση, άλλο τόσο ψέμα είναι ότι το νομοσχέδιο καταργεί το 8ωρο»», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «αν σήμερα  η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα, μπορεί να το κάνει, ακριβώς γιατί έχουν προηγηθεί οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, «δεν κατάργησε τον άθλιο νόμο της «διευθέτησης» του 2011, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά τον εμπλούτισε με τη διάταξη για την 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν κατοχύρωσε νομοθετικά την Κυριακάτικη αργία, αλλά επέβαλε με νόμο δουλειά για 32 Κυριακές το χρόνο στο εμπόριο, υιοθέτησε τον άθλιο νόμο Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίο τον κατώτατο μισθό δεν τον καθορίζουν οι ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο εκάστοτε υπουργός της κυβέρνησης και διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος».

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι «η καθιέρωση του 8ώρου, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, βρίσκονται στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης». Είπε ότι η εκ νέου παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ «και μάλιστα, με όρους ατομικής διαπραγμάτευσης, είναι βαθιά αντιδραστική και οδηγεί σε μεγάλη ένταση της εκμετάλλευσης».

Και προσέθεσε ότι «η δεκάωρη καθημερινή εργασία προκαλεί μεγάλη φθορά στην εργατική δύναμη, στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες των εργαζομένων, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί μετά», ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μητέρες, σε ό,τι αφορά την οικογενεικακή τους ζωή.

Αναφέρθηκε επίσης στις βαριές συνέπειες, λόγω του πλήγματος στην κυριακάτικη αργία, για τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους και μικροεπιχειρηματίες.

Είπε ότι η εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας «καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο» και τόνισε ότι «εκσυγχρονισμός δεν είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του αδηφάγου κεφαλαίου».

«Εκσυγχρονισμός είναι: η γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες» τόνισε, προσθέτοντας «ούτε είναι εκσυγχρονισμός οι ατομικές συμβάσεις, δηλαδή η ατομική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους».

Αναφέροντας ότι στην κυβέρνηση «πιστεύουν πως θα καταφέρουν να υψώσουν νέα εμπόδια στην οργάνωση και τους αγώνες των εργαζομένων, να μετατρέψουν την απεργία σε μία συμβολική ενέργεια» τόνισε: «Τους λέμε: Εδώ δεν είναι Ιαπωνία, όπου οι εργαζόμενοι απεργούν υποτίθεται, δουλεύοντας, φορώντας ένα άσπρο περιβραχιόνιο. Εδώ είναι Ελλάδα. Εδώ υπάρχει ιστορία εργατικών αγώνων, ταξικό εργατικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ. Εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ βαδίζει στην τελική ευθεία για το 21ο Συνέδριό του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να γίνει πραγματικά ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό» και απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης «σε όσους και όσες αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ μια αξιόπιστη και μαχητική δύναμη για τα δικά τους συμφέροντα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορετικές σκέψεις και προβληματισμούς».

«Αρνούμαστε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα! Να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα», κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να πληρώσουν και να τιμωρηθούν πολιτικά όλοι οι εμπνευστές του και όσοι συνέβαλαν, ως κυβερνήσεις, να φτάσουμε έως αυτό το σημείο, καλώντας τους πολίτες σε μια μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής απεργίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr