Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη δήλωση Δρίτσα, ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17 Νοέμβρη», την οποία η Κουμουνδούρου, ναι μεν τη  χαρακτήρισε ατυχή, ωστόσο το έκανε μία μέρα μετά.

Γεγονός είναι ότι η αμφιλεγόμενη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Θοδωρή Δρίτσα, συνδαύλισε τη φωτιά, και όξυνε την κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ταυτόχρονα και εσωτερικό θέμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα η καθυστερημένη αντίδραση της Κουμουνδούρου, βρέθηκε στο στόχαστρο της ΝΔ.

Η κόντρα μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τους Βρούτση και Τσακαλώτο να ανταλλάσουν σκληρές εκφράσεις

Βρούτσης : «Να δώσει εξηγήσεις»

Εικότερα, οι δηλώσεις Δρίτσα τέθηκαν, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Βρούτσης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να καταγγείλει ότι «χθες ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, με μία προκλητική και ανιστόρητη δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι η εγκληματική συμμορία των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη δεν τρομοκράτησε την ελληνική κοινωνία και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι οι δολοφονικές ενέργειες αφορούσαν τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι όφειλαν η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας να απαντήσουν και έπρεπε και ο κ. Δρίτσας να δώσει εξηγήσεις, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, «και όχι να περιφέρεται στα κανάλια, να λέει ότι αλλοιώθηκε η δήλωσή του», αν και αυτή ήταν συγκεκριμένη. «Είναι προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα θύματα της 17 Νοέμβρη, προσβολή στην παράταξη της ΝΔ, προσβολή στη Βουλή, προσβολή στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Τσακαλώτος : Κάτω από το κελάρι πάντα υπάρχει ένας Βρούτσης

«Όταν κατεβαίνεις στο σπίτι πιο κάτω, και πας πιο κάτω και πιο κάτω και φτάνεις στο κελάρι και λες ότι δεν έχει άλλο κάτω, πάντα υπάρχει ένας κ. Βρούτσης που χτυπάει από κάτω, τουκ, τουκ, τουκ… », σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και επέκρινε τον κ. Βρούτση πως «αν ήταν έντιμος θα έλεγε αυτό που έγινε, δηλαδή ότι ο κ. Δρίτσας έκανε διευκρινιστική δήλωση».

Αυτός είναι διάλογος, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε: «Όλες οι εκδοχές της Αριστεράς, η κομουνιστική, σοσιαλδημοκρατική, έχουν πολύ σαφή τοποθέτηση στο θέμα της τρομοκρατίας, για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Είναι τόσο σαφής, που δεν μπορεί να παρεξηγηθεί, εκτός αν έχεις τον κ. Βρούτση να σου χτυπάει κάτω από το κελάρι και δείχνει ότι η συζήτηση μπορεί να πάει ακόμη πιο κάτω». Η Αριστερά, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδείξει ένα μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας. «Αλλά, όπως έχουμε πει, και ο κ. Τσιάρας και η κ. Μπακογιάννη και οι άνθρωποι του πολιτισμού, άλλο αυτό και άλλο να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Άλλο αυτό και άλλο να λέμε στους φυλακισμένους ότι δεν έχουν δικαιώματα. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό είναι για το οποίο δεν θέλει να μιλήσει ο κ. Βρούτσης», επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και πρόσθεσε πως εάν δεν επιδειχθεί η αναγκαία ευελιξία και κατανόηση ότι οι νόμοι είναι για όλους, θα έχει ευθύνη και ο κ. Βρούτσης διότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Ανιστόρητες δηλώσεις»

«Έχουμε έναν ισοβίτη αμετανόητο δολοφόνο και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα να τον μετατρέψει σε ήρωα, με την ολιγωρία και την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης και με τις απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο κ. Δρίτσας και που προφανώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει, να διορθώσει, διότι κατάλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει στον κόσμο ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα στέκεται απέναντι στην τρομοκρατία», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του έχει ζητήσει να εφαρμοστεί το δίκαιο και πως δεν μπορεί μία Δημοκρατία να ανεχθεί να καταλήξει απεργός πείνας.

«Το θέμα του Κουφοντίνα έχει καταδικαστεί ηθικά, νομικά, πολιτικά», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και συμπλήρωσε: «Καταδικάζουμε, με αφορμή όλο αυτό το θέμα, ότι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί παγώνουν, ακόμα και δημοσιεύσεις εφημερίδων, που σημαίνει ότι μπαίνουμε σε περιορισμό ελευθεριών. Χθες το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και πρέπει όλοι να έχουν ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια τους, διότι είναι σε βάρος του λαού και σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

«Περιορισμός υπάρχει στο διαδίκτυο και όταν μιλάς για εθνικά θέματα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και σημείωσε ότι «υπάρχει νόμος και πρέπει να ισχύει για όλους και τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τα εγκλήματα που διέπραξε. Κανείς δεν μιλάει για αθώωση ή «ηρωοποίησή» του. Μιλάμε για βασικό καθήκον και χρέος της Δημοκρατίας να εφαρμόζει τις αρχές δικαίου και ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε κράτος δικαίου οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα των φυλακισμένων», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Η επίμαχη δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί ο κ. Δρίτσας, σε συνέντευξή του, αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κουφοντίνα, εξέφρασε την επίμαχη άποψη πως : «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων, των τρομοκρατικών. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

Στο σημείο εκείνο η δημοσιογράφος ρωτά: «δεν καταλαβαίνω τι λέτε, λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη 17 Νοέμβρη με τις δολοφονίες;» με τον κ. Δρίτσα να επιμένει στην τοποθέτησή του και να απαντά: «ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».

Η αναδίπλωση

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αναγκάζοντας σε αναδίπλωση τον κ. Δρίτσα ο οποίος, σε διορθωτική δήλωση και αφού είχαν περάσει ώρες από την αρχική του τοποθέτηση, υποστήριξε: «Η αναφορά ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες».

Επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις για την τοποθέτησή του, ο κ. Δρίτσας,  μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ανέφερε:

«Σε όλη μου την ζωή και την πολιτική μου διαδρομή οι απόψεις και οι δράσεις μου είναι σε σταθερή αντίθεση με την τρομοκρατία. Δε θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο σαν αυτά που μου προσάπτει η ΝΔ. Να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και να αναλάβω την ευθύνη μου γιατί ο λόγος μου άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν είπα κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη. Ότι δεν φοβήθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε και η πολιτεία. Ζητώ από όλους να σεβαστούν όχι μια εκ των υστέρων αναδίπλωση, αλλά το πραγματικό νόημα όπως προκύπτει από όλη μου τη ζωή.

Δε θα μπορούσα να προσβάλω νεκρούς και συγγενείς και φίλους νεκρών ανθρώπων, θυμάτων της 17Ν. Εξήγησα στη συνέντευξή μου ότι θεωρώ απολύτως κατανοητή την οργή, την αγανάκτηση, το θυμό, μιας και τα περισσότερα θύματα ανήκαν στη δεξιά παράταξη, αλλά δεν νοείται το κράτος να συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.

«Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορούσε να τηρήσει το δικό της νόμο και να κρατήσει χαμηλά την όλη υπόθεση. Είπα ότι οι δηλώσεις της δεξιάς παράταξης ρέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατίας εναντίον των αντιπάλων της. Ένα κράτος δικαίου δε φοβάται τους τρομοκράτες. Σας βεβαιώνω ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος τα δικαιώματα, και των κρατουμένων, τα υπερασπίζεται, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί. Δεν συμφωνούμε με τη 17Ν και τον Κουφοντίνα. Η ΝΔ γεννά ένα τεράστιο πρόβλημα μέσα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου άργησε μια μέρα

Με καθυστέρηση 24 ωρών, ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «ατυχή δήλωση» Δρίτσα, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.

Σε σχετική ανακοίνωση, του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι:

«Η χθεσινή δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής.

Δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο. Το ξεκαθάρισε άλλωστε αμέσως με διευκρινιστική του δήλωση χωρίς περιστροφές.

Την αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα».

ΝΔ : Η δήλωση Δρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά

Η αργοπορία της Κουμουνδούρου σε ότι αφορά την αντίδρασή της στη δήλωση Δρίτσα, τέθηκε στο στόχαστρο του κυβερνώντος κόμματος, που αναφέρει:

«Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από τις προσβλητικές για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους και ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις του κ. Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για αυτήν από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την Πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Δ. Κουφοντίνα.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες- εν μέσω πανδημίας μάλιστα- κι όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

Η δήλωση του κ. Δρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια όλων των παραπάνω».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr