Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Vlasov Sulaj)

Η Τουρκία σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία μιας αμυντικής γραμμής κατά του Ισραήλ, μέσω του σχηματισμού ενός κοινού στρατιωτικού σώματος στη βόρεια Συρία, που ήδη ελέγχει μία λωρίδα της. Αυτό θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός διαδρόμου-ασπίδας κατά πιθανών ισραηλινών επιθέσεων.

Η στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη ραντάρ, αντιαεροπορικών και χερσαίων πυραύλων, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs και UCAVs). Παράλληλα, η Τουρκία επιδιώκει να σχηματίσει μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη 70-80 χιλιάδων στρατιωτών, που θα περιλαμβάνει δυνάμεις από τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με τον Συριακό Εθνικό Στρατό να λειτουργεί ως εμπροσθοφυλακή.

Η Άγκυρα αναζητά τη στήριξη των περιφερειακών συμμάχων της, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων σε πολιτικό, στρατιωτικό και επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Η πρόταση της Τουρκίας εμφανίζεται ως μια σημαντική ευκαιρία για την αμυντική θωράκιση του ισλαμικού κόσμου και την αντίσταση στις δυνάμεις που επηρεάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Τουρκιγέ, που έχει στενές σχέσεις με την Υπηρεσία Πληροφοριών Τουρκίας (ΜΙΤ).

Πηγή: ethnos.gr