Είναι το πιο δυσπρόσιτο σημείο στον πλανήτη, δημιουργώντας αίσθηση τρόμου και δέους. Η Ανταρκτική ή το Έβερεστ φαίνονται απλές εκδρομές μπροστά στη «μέση του πουθενά» – το Σημείο Νέμο. Έχει χαρακτηριστεί ως το σημείο της Γης που βρίσκεται πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι ξηράς, με απόσταση 2.681 χιλιομέτρων από τα κοντινότερα νησιά Ντούτσι.

Το Σημείο Νέμο ξεχωρίζει όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και για τους ήχους που το περιβάλλουν. Το 1997, οι υδρόφονες που βρίσκονται στα βάθη του Νότιου Ειρηνικού κατέγραψαν τον πιο ισχυρό υποβρύχιο ήχο, γνωστό ως «Bloop». Αρχικά υπήρξαν πολλές θεωρίες, από άγνωστες θαλάσσιες μορφές ζωής μέχρι στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι προήλθε από το σπάσιμο πάγου στην Ανταρκτική.

Η ιστορία του Σημείου Νέμο συνδέεται με τον Χρβότζε Λουκατέλα, έναν Κροάτη μηχανικό που το εντόπισε το 1992 και το ονόμασε εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Ο Λουκατέλα, που μετανάστευσε στον Καναδά λόγω πολιτικών πιέσεων, είχε σπουδάσει Γεωδαισία και επέλεξε το Σημείο Νέμο για να τιμήσει την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

Είναι ηλιοφάνεια η απουσία αεροπορικών και ναυτικών δρομολογίων που καθιστούν την περιοχή ιδανική για την «χωματερή» των ανθρώπινων απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκαφών. Ο διάσημος διαστημικός σταθμός MIR, με βάρος 129.700 κιλών, αναπαύεται εκεί από το 2001, περίπου 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 300 διαστημικά απορρίμματα βρίσκονται στον θαλάσσιο αυτό «τήχο».

Οι ιστιοπλόοι που έχουν ταξιδέψει στο Σημείο Νέμο ανέφεραν ότι η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς βρίσκονται μακριά από άλλους ανθρώπους. Ένα μέλος του πληρώματος του σκάφους «Malama» σημείωσε ότι ήταν «συγκλονιστικό» να ξέρει ότι βρίσκονται σε ένα μέρος με τόση απομόνωση. Οι σφοδροί άνεμοι και τα υπερυψωμένα κύματα προσθέτουν στην πρόκληση της περιοχής.

Ενώ οι ηπειρωτικοί πόλοι αδυνατούν να συγκριθούν με το Σημείο Νέμο, που παραμένει αποκομμένο και χωρίς κανένα απολύτως όφελος για όσους φτάσουν εκεί. Αυτή η αντιφατική φύση του Σημείου Νέμο, που σημαίνει «κανείς» στα λατινικά, ενσαρκώνει την ιδέα της απόλυτης μοναξιάς στη θάλασσα του τίποτα.

Πηγή: ethnos.gr