Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Σοκ στην Τουρκία προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, με πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους δράστες έχει ταυτοποιηθεί και είναι μέλος του κουρδικού PKK, ονομαζόμενος Αλί Ορέκ, ενώ η ταυτοποίηση της γυναίκας δράστιδας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επίθεση, που είχε σοβαρές επιπτώσεις, οδήγησε την τουρκική ΜΙΤ να χτυπήσει 30 στόχους Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επιχείρηση έγινε πιθανώς σχεδιασμένη, αφού οι δράστες είχαν παρακολουθήσει τον χώρο πριν από την επίθεση. Οι αρχές δημοσίευσαν οπτικό υλικό που φαίνεται να δείχνει το ζευγάρι να εξετάζει τις εγκαταστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, τα θύματα της επίθεσης περιλαμβάνουν επαγγελματίες που εργάζονταν στην περιοχή, όπως ο αξιωματικός ποιοτικού ελέγχου και ο υπάλληλος της TAI.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δήλωση του προεδρεύοντος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέκοψε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των BRICS και επέστρεψε στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διεθνείς ηγέτες που εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Τουρκία μετά την επίθεση. Δήλωσε ότι αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις δεν θα υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στην TAI, την οποία οι επιτιθέμενοι επέλεξαν ως στόχο. Τέτοιες επιθέσεις καταδεικνύουν το βάθος και την ένταση των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) είναι κεντρικός παίκτης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη, όπως και προηγμένα αμυντικά συστήματα. Μετά την επίθεση, τα επίπεδα ασφάλειας σε στρατηγικούς χώρους όπως τα αεροδρόμια έχουν αυξηθεί, με προειδοποιήσεις προς τους επιβάτες για την ανάγκη έγκαιρης προσέλευσης.

Πηγή: ethnos.gr