Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα  (AP Photo)

Η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, που συνέβη την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, σε εγκαταστάσεις της τουρκικής αμυντικής εταιρείας TUSAS, προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 22. Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που εκτυλίχθηκε γύρω στις 15:30 τοπική ώρα, διαρυσμένα από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται “Τάγμα των Αθανάτων”.

Σύμφωνα με δήλωση της ανταποκρίτριας στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η επίθεση ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού που είχε γίνει αρκετό καιρό νωρίτερα. Οι δράστες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ταυτοποιήθηκαν ως Αλί Ορέκ και Mine Sevjin Alcicek, οι οποίοι ήταν και οι δύο μέλη του PKK. Η ανακοίνωση του PKK περιλάμβανε αναφορά ότι η επιχείρηση οργανώθηκε από αυτόνομες ομάδες του βόρειου Ιράκ και δεν σχετίζεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατονόμασε τους δράστες την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, και η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας προχώρησε σε έρευνα για το περιστατικό. Οι πέντε νεκροί περιλάμβαναν και εργαζομένους της TUSAS, που είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Οι μαρτυρίες σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εγείρουν ερωτήματα για τα κενά που οδήγησαν στην επίθεση.

Η TUSAS, γνωστή και ως Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και παραγωγή αεροπορικών και αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία. Η εταιρεία κατασκευάζει ανταλλακτικά για διεθνή αεροσκάφη, αλλά και στρατιωτικά μέσα, όπως το πολεμικό αεροσκάφος KAAN και τα drones ANKA.

Μετά την επίθεση, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διεθνείς ηγέτες για την αλληλεγγύη τους και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τέτοιες επιθέσεις δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του τουρκικού κράτους.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, κυρίως σε αεροδρόμια, ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την επίθεση, με τις αρχές να προειδοποιούν τους επιβάτες να προσέρχονται νωρίτερα στις πτήσεις τους λόγω των ελέγχων. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη, με σοβαρά ερωτήματα να εγείρονται για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση που επιτρέπει τέτοιες ενέργειες.

Πηγή: ethnos.gr