Φαίνεται ότι οι εξετάσεις DNA είναι μια τυπική διαδικασία για την επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός εκ των τριών παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των IDF στη Ράφα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Σύμφωνα με πηγές του BBC, οι εκτιμήσεις σχετικά με το θάνατο του Σινουάρ αυξάνονται, αν και απαιτείται επιπλέον επιβεβαίωση. Παράλληλα, υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου ανακοινώνουν τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ανέφερε ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες και τον χαρακτήρισε ως τον «εγκέφαλο» πίσω από «τη σφαγή και τις φρικαλεότητες» της 7ης Οκτωβρίου. Θεωρεί ότι η εξουδετέρωση του Σινουάρ αποτελεί ένα σημαντικό στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για τον ελεύθερο κόσμο κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Από την πλευρά της, η Χαμάς μέσω του Reuters ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την πιθανότητα του θανάτου του Σινουάρ, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαιώνεται ότι τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν και οι IDF εξετάζουν αν ο Σινουάρ ήταν μεταξύ αυτών. Ωστόσο, νωρίτερα ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι οι ταυτότητες των τρομοκρατών δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιωθούν.

Ο 61χρονος Σινουάρ, γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis, θεωρούσε τον εαυτό του κύριο γνώστη τόσο του στρατού όσο και των πολιτικών θεμάτων του Ισραήλ. Η ζωή του περιλαμβάνει πολλές περιπέτειες, όπως η συμμέτοχή του σε σφοδρές αντίστασεις, με το Ισραήλ να τον στοχοποιεί επανειλημμένα. Πέρασε μεγάλα διαστήματα μέσα σε ισραηλινές φυλακές, όπου ανήλθε στην ιεραρχία της Χαμάς και ανέλαβε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Σινουάρ απέφευγε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, χρησιμοποιώντας δίκτυα αγγελιοφόρων. Στην πορεία, πιστεύεται ότι είχε δημιουργήσει στρατηγικές κινήσεις για να αποτρέψει τις επιθέσεις από το Ισραήλ, ενώ είχε επιδιώξει να εμπλέξει τη χώρα σε μια περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν και άλλες ομάδες.

Πηγή: ethnos.gr