Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (AP Photo/Tarek Wajeh)

Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν, Χακάν Φιντάν και Αμπάς Αρακτσί, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ, ειδικά μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Η παρουσία τους εκεί είναι μια επιβεβαίωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των δύο χωρών, που θεωρούν τους εαυτούς τους υπερασπιστές της Χαμάς και των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Φιντάν τόνισε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις επιθετικές του ενέργειες στη Γάζα και τον Λίβανο. Η προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου ήταν ξεκάθαρη και από τους δύο υπουργούς. “Ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου δεν πρέπει να υποτιμάται”, υποστήριξε.

Ο Φιντάν, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε: “Η περιοχή βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης που μπορεί να έχει σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα”. Υπογράμμισε ακόμη ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του και να επιδείξει ψυχραιμία για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Αρακτσί προειδοποίησε για την επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή λόγω της συνεχούς επέμβασης του Ισραήλ. Αν και το Ιράν καταθέτει την πρόθεση για ειρηνικές λύσεις, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. “Η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της περιοχής”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν θα παραμείνει αδρανές ενώ απειλείται.

Πηγή: ethnos.gr