Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας (AP Photo/Ahn Young-joon)

Η Κορέα ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιώτες στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει 10.000 στρατιώτες, με ορισμένους να έχουν ήδη τοποθετηθεί σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι ο αριθμός των στρατιωτών μπορεί να φτάσει τις 12.000, με 1.500 ήδη στη Ρωσία.

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης. Ο Ρούτε επεσήμανε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για τη συνεργασία μεταξύ του NATO και της Σεούλ, καθώς και για τη σημαντικότητα της ασφάλειας στην περιοχή. Ωστόσο, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτικών στην Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, αντίκρισε με ανησυχία τα σχέδια της Βόρειας Κορέας, εκδίδοντας διαμαρτυρίες μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της. Η παρουσία βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ρωσία έχει δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, όπως και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα, ενώ η πρεσβεία της Ρωσίας στη Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον της Νότιας Κορέας.

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχει ήδη ενισχυθεί, με δεδομένες τις επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων από τις δύο χώρες. Παράλληλα, η Κίνα κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης, την ώρα που οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο αυξάνονται.

Πηγή: ethnos.gr