Unsplash

Μεγάλο σκάνδαλο έχει προκύψει στην Τουρκία με θανάτους βρεφών, καθώς ένα κύκλωμα κατηγορείται ότι μετέφερε άσκοπα νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη, με αποτέλεσμα πολλά μωρά να χάσουν τη ζωή τους. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τα 500 χρόνια για τους ηγέτες της οργάνωσης.

Η έρευνα για τη συμμορία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο, ολοκληρώθηκε και το κατηγορητήριο έχει ήδη κατατεθεί από τη Γενική Εισαγγελία. Στη συνέχεια, αποκαλύπτεται ότι τα βρέφη δεν μεταφέρονταν σε κατάλληλα νοσοκομεία για την απαραίτητη φροντίδα, αλλά σε εγκαταστάσεις που επιλέγονταν από τους υπόπτους της συμμορίας, οι οποίοι συνεργάζονταν με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Κύριος στόχος του κυκλώματος ήταν η μεγιστοποίηση των κερδών τους, προωθώντας τα βρέφη σε ακριβότερες και πιο επιβαρυντικές θεραπείες, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ώστε να αποσπούν υψηλότερες αποζημιώσεις από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι μέσω αυτών των πρακτικών, τα κέρδη από τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών αυξάνονταν τρεις ή τέσσερις φορές.

Η κατάσταση οδήγησε σε τουλάχιστον 12 θανάτους βρεφών, με πολλά από τα επιζώντα μωρά να υποφέρουν τώρα από σοβαρές, δια βίου παθήσεις. Μια μητέρα, που είδε το νεογέννητο της να χάνει τη ζωή του, ανέφερε ότι της είπαν ότι το νοσοκομείο δεν ήταν κατάλληλο και ότι έπρεπε να βρουν άλλο, χωρίς όμως να καταφέρουν.

Στο κατηγορητήριο, η συμμορία περιγράφεται ως “εγκληματική οργάνωση νεογέννητων” και αποτύπωση των ανησυχητικών πρακτικών που χρησιμοποιούσαν. Οι νοσοκόμες παρουσίαζαν τον εαυτό τους ως γιατρούς και χορηγούσαν θεραπείες χωρίς τη γνώση των πραγματικών γιατρών, με σοβαρές συνέπειες. Οι αρχές απέκτησαν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών, που έδειχναν ότι οι ύποπτοι γνώριζαν τις πιθανές επιπτώσεις των πράξεών τους και ελάμβαναν μέτρα για να αποφύγουν τις ευθύνες.

Ο εισαγγελέας προτείνει βαριές ποινές, συμπεριλαμβανομένων 582 ετών για τον επικεφαλής της σπείρας, καθώς και ποινές που κυμαίνονται από 10 έως 437 έτη για 18 άλλους ύποπτους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας λόγω πρόθεσης από παράλειψη. Το κύκλωμα φέρεται επίσης να απείλησε με θάνατο τον εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση, προσφέροντας 100.000 δολάρια για να εκτελέσει τη δολοφονία.

Πηγή: ethnos.gr