Η τουρκική αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με την αδυναμία της να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα, κόβοντας κάθε επικοινωνία με την ελληνική πλευρά. Ο Ναμίκ Ταν του κόμματος CHP, που είναι υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέφερε τις κατηγορίες κατά του υπουργείου Εξωτερικών αναφέροντας ότι οι ανεύθυνες πολιτικές του ΑΚΡ έχουν αφήσει τα τουρκικά σύνορα χωρίς επαρκή προστασία. Σημαντική είναι η αναφορά του από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία καταδιώκει τουρκικό σκάφος κοντά στις ακτές της Μούγλα.

Αντίστοιχα, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου, αντιπρόεδρος του CHP και τομεάρχης Άμυνας, θεωρεί αυτές τις ενέργειες “στενές επιθέσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”. Υπογραμμίζει ότι οι παραβιάσεις δεν περιορίζονται μόνο στη θάλασσα αλλά φτάνουν πλέον και στις παραλίες της χώρας. Τονίζει επίσης την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων στον τομέα ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η πιθανή αδράνεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Η απαίτηση της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας. Οι ηγέτες της ανεβάζουν τον τόνο, λέγοντας ότι οι παραβιάσεις απαιτούν άμεσες και αποφασιστικές απαντήσεις, και επισημαίνουν ότι η τήρηση μιας αμυντικής στάσης είναι καθοριστικής σημασίας. Οι παραινέσεις περιλαμβάνουν την αύξηση των δυνάμεων ασφαλείας στις κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, είναι αναγκαίο να υπάρξουν κινητά ραντάρ και άλλη τεχνολογία για τις παρακολουθήσεις στις επίμαχες περιοχές. Η μεταφορά σκαφών από άλλες περιοχές και η επανασύσταση φυλακίων εποπτείας θεωρούνται επίσης σημαντικές ενέργειες για την αύξηση της ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Μπαγτζίογλου προσθέτει ότι η πολιτική απόφαση για αποτροπή παραβιάσεων πρέπει να είναι σαφής και αρμόδια. Δηλώνει ότι χωρίς επαρκή παρουσία στο πεδίο και πολιτική βούληση, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας καθίσταται πιο δύσκολη.

Πηγή: ethnos.gr