ethnos.gr

Η Χαμάς φέρεται να είχε σχέδια για μια επίθεση αντίστοιχη με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, γεγονός που σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post θα προκαλούσε περισσότερους θανάτους από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Τα σχέδια, που είχαν προγραμματιστεί εδώ και χρόνια, περιλάμβαναν τη διάλυση ενός ουρανοξύστη στο Τελ Αβίβ με στρατιωτικές δυνάμεις που θα προέρχονταν από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Τα ευρήματα των Ισραηλινών αξιωματούχων περιλάμβαναν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που είχαν ανακτηθεί από κέντρα διοίκησης της Χαμάς, τα οποία αποδείκνυαν την προχωρημένη προετοιμασία των σχεδίων. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας σημείωσαν ότι ορισμένα από αυτά τα σχέδια ήταν «άκρως ανεφάρμοστα». Οι ηγέτες της Χαμάς είχαν αναζητήσει βοήθεια από το Ιράν, όπως αποκαλύπτεται από επιστολές που ανακτήθηκαν, στην οποία ο επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ζητούσε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, υποσχόμενος ότι με τη βοήθεια του Ιράν θα μπορούσαν να καταστρέψουν το Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα σχέδια περιλάμβαναν τη στόχευση ειδικών κτηρίων, όπως ο 70όροφος πύργος Moshe Aviv και το συγκρότημα Azrieli Mall, τα οποία βρίσκονται κοντά σε κεντρικές περιοχές του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, γραπτό κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες του σχεδίου σημείωνε: «Εάν αυτός ο πύργος καταστραφεί, θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη».

Παράλληλα, βρέθηκαν περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων και εικόνων από ισραηλινές πόλεις, που είχαν ληφθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες αυτές περιλάμβαναν και διαγράμματα των ισραηλινών αεροπορικών βάσεων, καθώς και σχέδια πτήσεων εμπορικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Ben-Gurion. Στα έγγραφα βρέθηκαν επίσης αναφορές σε σχέδια για επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο με εκρηκτικά, εστιάζοντας σε ευάλωτα σημεία της υποδομής.

Σημειώνεται ότι η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και οι Ισραηλινοί επιμένουν στην εγκυρότητά τους. Πηγή: ethnos.gr