Ο Γιαχία Σινουάρ μπορεί να έχει χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισραηλινό στρατό. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση στα τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12 του Ισραήλ. Η πληροφορία έχει φτάσει και στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, με τον υπουργό Λόιντ Όστιν να ενημερώνει τους άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ θεωρείται πιθανώς νεκρός. Χωρίς να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα, έχουν αρχίσει εξετάσεις DNA σε πτώμα ενός μαχητή που εξετάζεται αν ανήκει στον Σινουάρ. Παρόλο που οι πληροφορίες προερχόμενες από ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί, αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν με «μεγάλη πιθανότητα» ότι ο ηγέτης της Χαμάς περιλαμβάνεται ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Kan Radio, ο Σινουάρ φέρεται να σκοτώθηκε «κατά τύχη», και όχι από οργανωμένη επιχείρηση. Οι αναφορές υποστηρίζουν ότι τα πτώματα βρέθηκαν με μεγάλα ποσά μετρητών και ψεύτικες ταυτότητες. Αντίθετα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπήρχαν όμηροι στην περιοχή.

Ο Σινουάρ, 61 ετών, είναι ηγετική φυσιογνωμία της Χαμάς, πιστός στρατηγός που πίστευε ότι ο Ισραηλινός στρατός είχε παραπληροφορηθεί σχετικά με τις προθέσεις της οργάνωσης. Είναι γνωστός για την ικανότητά του να μιλάει άψογα εβραϊκά, δυνατότητα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της φυλάκισής του. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών θεωρείται ότι συντόνιζε τις προσπάθειες της Χαμάς να διατηρήσει μυστικές επικοινωνίες μέσω ενός δικτύου αγγελιοφόρων.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis, ο Σινουάρ έγινε μέλος της Χαμάς σε νεαρή ηλικία και επεδίωξε διαρκώς την αύξηση της δύναμής του στην οργάνωση. Οι πράξεις του τον οδήγησαν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, ωστόσο αναδείχθηκε ως ηγετική μορφή της Χαμάς και εκλέχθηκε επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα το 2017.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δημοσιεύματα για τον πιθανό θάνατό του επιβεβαιώνονται ενώ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) καταβάλλουν προσπάθειες για να προσδιορίσουν αν ο Σινουάρ μεταξύ των σκοτωθέντων τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είχε αναφέρει σε ανάρτησή του τη δέσμευση των IDF να κυνηγήσουν και να εξοντώσουν κάθε τρομοκράτη.

Πηγή: ethnos.gr