Παγκόσμια Κρίση Λειψυδρίας και οι Προοπτικές Αντιμετώπισής της στην Ελλάδα
Το ζήτημα της λειψυδρίας έχει παγκόσμια διάσταση, με σημαντικές απώλειες νερού να παρατηρούνται στο 50% των ποταμών σε όλο τον πλανήτη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 2023 ήταν η πιο ξηρή χρονιά για τα ποτάμια της Γης κατά την τελευταία 33ετία, όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Σελέστ Σάουλο. Μάλιστα, αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής, με εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι το 2050, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Για την Ελλάδα, προτάσσονται δύο βασικές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Η πρώτη είναι η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, αν και αυτή η διαδικασία απαιτεί υψηλό ενεργειακό κόστος. Η δεύτερη εναλλακτική περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση καθαρισμένων λυμάτων για άρδευση και βιομηχανική χρήση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σχετικά με την παροχή νερού και το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι στο μέλλον το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί δραστικά.
Η κατάσταση των ποταμών στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχει έλλειψη μετρήσεων και σταθμών καταγραφής. Η υδρολόγος και Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, επισήμανε την ανάγκη για ίδρυση ενός εθνικού δικτύου μέτρησης, το οποίο θα διαχειρίζεται ένας κεντρικός φορέας. Η έλλειψη δεδομένων περιπλέκει την τεκμηρίωση των προβλημάτων και των προκλήσεων που σχετίζονται με την υδάτινη κρίση.
Οικονομικά, απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης για την καλύτερη διαχείριση του νερού, προτού λήξει το τρέχον έτος. Με νομοθετική ρύθμιση που προσφέρει τη δυνατότητα δανεισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά χρέη των επιχειρήσεων και να διευκολύνει την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η μείωση των βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια αγροτική παραγωγή, και επισημαίνοντας έτσι τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης στον τομέα του νερού.
Πηγή: ethnos.gr