ethnos.gr

Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου. Μετά από μία επιχείρηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση κατά 5%, αν και αυτή περιορίστηκε γρήγορα. Ωστόσο, οι αγορές αντέδρασαν ξανά, αυξάνοντας τις τιμές κατά 4% μετά από δηλώσεις του προεδρεύοντος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την πιθανότητα στοχευμένων επιθέσεων του Ισραήλ σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή έχει εγκληματοποιήσει την προσοχή των αναλυτών, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Η αντίδραση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση θα είναι κρίσιμη και η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να δεχθεί στρατηγικούς στόχους, όπως οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανησυχεί τις αγορές.

Η κατάσταση στον τομέα των ενεργειακών τιμών διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Είχε παρατηρηθεί πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το μπρεντ να έχει υποχωρήσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω της περιορισμένης ζήτησης από την Κίνα και την αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να ελέγξει τις τιμές με μειώσεις παραγωγής φάνηκε να είναι ανεπαρκής, καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις του καρτέλ έχασαν αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, οι προβλέψεις των αμερικανικών τραπεζών δείχνουν ότι, αν υποστεί σημαντική ζημιά η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των τιμών κατά 20 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας τα 100 δολάρια. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια μεγάλη καταστροφή ενεργειακών υποδομών, ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο, και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ ίσως μπορούσαν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργούσε μια μείωση των ιρανικών εξαγωγών.

Έτσι, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι στρατηγικές αντιδράσεις αναμένεται να καθορίσουν την μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου, σε ένα τοπίο που παραμένει γεμάτο αβεβαιότητα. Πηγή: ethnos.gr