Οι Προσπάθειες της Τουρκίας να Ελκύσει Διεθνείς Επενδύσεις σε Διπλωματικό Σκηνικό
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, με έμφαση στα θετικά μηνύματα που προέρχονται από πρόσφατες εκδηλώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνθηκε σε κορυφαίες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα προτίθεται να εμφανιστεί ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός με βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες και δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία διανύει μια χρυσή περίοδο τρεισήμισι ετών χωρίς εκλογές, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των αναπτυξιακών της στόχων.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν συμμετείχε σε δείπνο που διοργάνωσε το Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK) και μίλησε με εκπροσώπους 25 αμερικανικών εταιρειών του Fortune 100. Ξεκαθάρισε τον στόχο της Τουρκίας να αυξήσει το μερίδιο των ξένων άμεσων επενδύσεων της από 1% σε 1,5%.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Τουρκίας για δημοσιονομική λιτότητα και συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Μπολάτ, συζήτησε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα και το στόχο αύξησης του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία διαθέτει ευρείες επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες αυτές ενδέχεται να μην είναι αρκετές. Μιλώντας στη DW, ανέφεραν ότι το κοινό-στόχος στην Νέα Υόρκη δεν ήταν χρήσιμο για την Τουρκία και ότι οι προσδοκίες για ανάπτυξη είναι αναντίστοιχες με την πραγματικότητα της χώρας.
Επιπλέον, η τουρκική κεντρική τράπεζα σχεδιάζει πιθανή μείωση επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, γεγονός που ενδεχομένως να επιφέρει κυρίως αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση της αξίας ξένων νομισμάτων και εξάντληση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας. Οι προοπτικές φαίνονται αβέβαιες, και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάζονται.
Πηγή: ethnos.gr