Βλαντιμίρ Πούτιν και Έλον Μασκ  (ΑΡ)

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και σφοδρός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, φημολογείται ότι έχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους από Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ρωσία, οι συνομιλίες τους καλύπτουν προσωπικά, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Πέρυσι, ο Πούτιν φέρεται να ζήτησε από τον Μασκ να μην ενεργοποιήσει την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink πάνω από την Ταϊβάν, ως μια χάρη στο Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για το εμπόριο, κάτι που είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων.

Σημαντικό είναι ότι ο Μασκ είχε επίσης εντάσεις με το Κρεμλίνο το 2022, μετά την έντονη δημόσια υποστήριξή του προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Δώρησε εκατοντάδες Starlink στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές που είχαν πληγεί από ρωσικές επιθέσεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση επικρίθηκε, ειδικά λόγω της σύνδεσης με το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ.

Καθώς η χρονιά προχωρούσε, πηγές ανέφεραν ότι ο Μασκ διατηρούσε τακτική επαφή με Ρώσους ανώτατους αξιωματούχους και ότι το Κρεμλίνο είχε ασκήσει πιέσεις στην επιχείρησή του, απευθύνοντας σιωπηρές απειλές. Αυτό τον οδήγησε σε μια πιο επικριτική στάση απέναντι στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας τις οικονομικές απώλειες της SpaceX. Στον δημόσιο λόγο του, άρχισε να υποστηρίζει μια ειρηνική λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο στο Fox News, ο Πούτιν είχε σχολιάσει τη δυσκολία να σταματήσει κανείς τον Μασκ, προτείνοντας ότι πρέπει να βρουν κοινούς τόπους για να τον πείσουν. Ορισμένα αμερικανικά μέσα εκφράζουν ανησυχία για την παρατεταμένη επαφή μεταξύ τους, δεδομένου του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η επιρροή του Μασκ στην πολιτική σκηνή.

Πηγή: ethnos.gr