Άλεξ Σάλμοντ (ΑP)

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP). Ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της πόλης Οχρίδα στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ προσπαθούσε να ανοίξει ένα μπουκάλι κέτσαπ.

Νωρίτερα, ο Σάλμοντ είχε μιλήσει στο Φόρουμ Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Οχρίδα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον Μαρκ Ντόνφριντ, διευθυντή της Ακαδημίας Πολιτιστικής Διπλωματίας, ο πρώην πρωθυπουργός κατέρρευσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια του γεύματος, χωρίς καμία προειδοποίηση. Η Τασμίνα Άχμεντ-Σέιχ, η οποία ήταν μαζί του, του ζήτησε βοήθεια για το άνοιγμα του μπουκαλιού. Τότε, όπως περιέγραψε ο Ντόνφριντ, «ξαφνικά έπεσε πίσω στην καρέκλα του».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου της Κύπρου, που καθόταν δίπλα του, τον πήρε στην αγκαλιά του και πίστευε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του. Οι τραυματιοφορείς προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν για μισή ώρα, πριν τον κηρύξουν νεκρό. «Ο χρόνος σταμάτησε», δήλωσε ο Ντόνφριντ, επισημαίνοντας ότι το ξενοδοχείο και η διάσκεψη βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ.

Ο Αλεξ Σάλμοντ υπηρέτησε ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014 και ηγήθηκε του SNP σε δύο περιόδους, από το 1990 έως το 2000 και από το 2004 έως το 2014. Παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, το οποίο κατέληξε σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2021, λόγω εντάσεων με τη διάδοχό του Νίκολα Στέρτζον, ίδρυσε το αντίπαλο κόμμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, Alba.

Πηγή: ethnos.gr