Χασέμ Σαφιεντίν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χασέμ Σιαφεντίν, ο οποίος θεωρείται πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα στη Χεζμπολάχ, φαίνεται να έχει βρει τον θάνατό του μετά από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε κρησφύγετο στη Βηρυτό. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού που ξεκίνησαν χθες, έχουν περιορίσει τις προσπάθειες διάσωσης και έρευνας για την επιβεβαίωση πτώσης.

Ο Σιαφεντίν είναι ένα από τα δύο πρόσωπα που θεωρούνται υποψήφιοι για να αναλάβουν τη ηγεσία της Χεζμπολάχ, με τον άλλο υποψήφιο να είναι ο Ναϊμ Κασίμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης. Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ανίψιος του Νασράλα, φαίνεται ότι ο Σιαφεντίν έχει προβάδισμα στη διαδοχή.

Γεννημένος το 1964 στο Deir Qanoun en-Nahr του νότιου Λιβάνου, ο Σιαφεντίν σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα σε δύο κορυφαία κέντρα θρησκευτικής εκπαίδευσης των σιιτών, στην ιρακινή Νατζάφ και στο Ιράν. Αμφότεροι εντάχθηκαν στη Χεζμπολάχ κατά την ίδρυση της οργάνωσης.

Μάλιστα, ο Σιαφεντίν κατέχει κρίσιμες θέσεις στην ανώτατη ηγεσία της Χεζμπολάχ, καθώς εκτός από τη διεύθυνση του εκτελεστικού συμβουλίου, είναι και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου (Shura) και ηγείται του συμβουλίου Τζιχάντ. Επιπλέον, έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, αφού ο γιος του, Ρεντά, είναι σύζυγος της κόρης του Κασέμ Σολεϊμανί, του Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020.

Πηγή: ethnos.gr