Λίβανος/AP

Το Ισραήλ προχωρά σε νέο γύρο επιθέσεων κατά του Λιβάνου, έπειτα από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στη θερινή κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, Ani, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε σήμερα «14 διαδοχικά πλήγματα» σε διάστημα 15 λεπτών σε διάφορες περιοχές του χωριού Κιαμ, στον νότιο Λίβανο.

Με τη σειρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι επιτέθηκε με «ομοβροντίες ρουκετών» σε ισραηλινά στρατεύματα σε δύο χωριά του νότου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση της Χεζμπολάχ ως απόπειρα δολοφονίας και προειδοποίησε ότι η οργάνωση και ο κύριος υποστηρικτής της, το Ιράν, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. «Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, διέπραξε σοβαρό λάθος», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να βλάψει τους Ισραηλινούς πολίτες θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.

Πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Το ANI ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε πολλές πόλεις στο νότιο Λίβανο, με επίκεντρο την πόλη Ναμπατίγια, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα ισραηλινά μαχητικά έπληξαν την πόλη επανειλημμένα, με τουλάχιστον επτά επιθέσεις.

Η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται μετά από πρόσφατες επιθέσεις, με περισσότερους από 40 να έχουν τραυματιστεί. Από την 7η Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.603 Παλαιστινίους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 99.795.

Πηγή: ethnos.gr