Iron Dome (AP)

Σκηνές που σοκάρουν καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής επίθεσης με πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τη χερσαία επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ στον Λίβανο αλλά και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Ιράν χρησιμοποίησε μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα του για να εξαπολύσει αυτή τη μεγάλη επίθεση.

Περίπου 200 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν το βράδυ της Τρίτης, με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα και την νύχτα να φωτίζεται από τις εκρήξεις. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προς ένα κράτος. Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες από τις εκτοξευθείσες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από το Iron Dome και τα υπόλοιπα αμυντικά του συστήματα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκρήξεις συγκλόνισαν περιοχές όπως η Ιερουσαλήμ και η κοιλάδα του Ιορδάνη, με τους πολίτες να καλούνται να αναζητήσουν καταφύγιο. Αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ, υπάρχει αναφορά ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ισραηλινό πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, εκτός από το Iron Dome, περιλαμβάνει άλλα συστήματα όπως το David’s Sling, που εστιάζει στην αναχαίτιση πυραύλων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, καθώς και τα Βέλος 2 και 3, τα οποία αναχαιτίζουν πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Παρά την αποτελεσματικότητα του Iron Dome, το ποσοστό επιτυχίας φτάνει περίπου το 90%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι.

Επιπλέον, αν και η τρέχουσα αεράμυνα έχει αποδώσει, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να εξαπολύσει αντίστοιχες επιθέσεις, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους.

Πηγή: ethnos.gr