Ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού στο Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla)

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να επιδεινώνεται, παρά τις προσδοκίες της Δύσης ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θα οδηγούσε σε μια κατάπαυση του πυρός και το «τέλος» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Από την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του σε στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους.

Στην πρώτη επίθεση η οποία έχει αναφερθεί στην περιοχή, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινό των δυνάμεων εναντίον αυτοκινήτου στην Τζουνιέχ, βόρεια της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Παράλληλα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό πλήγμα σε κατοικία στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στη Γάζα, με πολλούς αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

Η Χεζμπολάχ αντέτεινε με πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις το Σάββατο, εκτοξεύοντας τρία drones από τον Λίβανο στο Ισραήλ. Ένα από τα drones πιθανόν να είχε ως στόχο την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να προκληθούν θύματα καθώς οι επιτελούμενοι δεν ήταν παρόντες. Λόγω αυτού του περιστατικού, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένων περιοχών του βορρά και του Τελ Αβίβ.

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, με περισσότερους από 40 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού. Ο διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν το ίδρυμα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και ανοίγοντας πυρ στους ανώτερους ορόφους του κτιρίου.

Η κλιμάκωση της βίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή και δείχνει ότι η ένταση της σύγκρουσης συνεχίζει να αυξάνεται χωρίς ορατή προοπτική ειρηνικής λύσης. Πηγή: ethnos.gr