Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη, με τον ισραηλινό στρατό να εκδίδει εντολές για απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νετανιάχου προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για μια μονομερή εκεχειρία και ανέφερε ότι η δημιουργία του Ισραήλ προήλθε από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, απάντησε με επιθέσεις, εκτοξεύοντας ρουκέτες κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο drones που εισήλθαν από τον Λίβανο, δείχνοντας την ένταση που υπάρχει στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγή του CNN, το Ισραήλ έχει ήδη έτοιμο σχέδιο απάντησης για την επίθεση του Ιράν στις 1 Οκτωβρίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές το πρωί της 16ης Οκτωβρίου στον νότο της Βηρυτού εστίασαν σε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση των επιθέσεων. Οι επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζουν, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, να προσπαθεί να διασφαλίσει εγγυήσεις από τους Αμερικανούς αξιωματούχους για περιορισμό των επιθέσεων.

Η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο, με εκπροσώπους της Χεζμπολάχ να δηλώνουν ότι η λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι η εκεχειρία. Συνολικά, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Λιβανέζικη πλευρά είναι μεγάλες, με τουλάχιστον 2.350 νεκρούς και 11.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πηγή: ethnos.gr