Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Τουρκιγέ», διατυπώνουν προγράμματα που ενισχύουν το αφήγημα ότι η Τουρκία είναι στο στόχαστρο του Ισραήλ. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν συστηματικά τις επιθέσεις των ιρανικών πυραύλων και έθεσαν αμέσως τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Φινλανδό ομόλογό του, ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις σχετικά με την ιρανική επίθεση. Η κατάσταση απαιτούσε άμεση αντίδραση, και ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, αποχώρησε από εκδήλωση για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση έκτακτης ανάγκης μετά την ενημέρωση για την επίθεση.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενεργοποίησε τα AWACS για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν σε μια στρατηγική αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, με δυνάμεις να ελέγχουν μεγάλες περιοχές και να παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Στο μεταξύ, το ραντάρ του Κιουρετζίκ, που είναι εδραιωμένο στην περιοχή της Μαλάτιας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αμυντική στρατηγική του ΝΑΤΟ. Πληροφορίες που προέρχονται από το ραντάρ αυτού του σταθμού αναλύονται προσεκτικά και κοινοποιούνται αποκλειστικά στους συμμάχους, σύμφωνα με το πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αληθινή φύση της απειλής. Παρά την έντονη προπαγάνδα και την δημιουργία ενός κλίματος διαρκούς ανησυχίας, δεν έχουν υπάρξει σαφείς δηλώσεις ή προθέσεις από το Ισραήλ σχετικά με επιθετικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κατάσταση επιφυλακής να είναι περισσότερο επικοινωνιακή παρά πραγματική απειλή.

Πηγή: ethnos.gr