Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου/ Associated Press)

Μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ φανέρωσαν ξεκάθαρα τη δυναμική που έχει η Τουρκία στο Κυπριακό ζήτημα. Ο Τατάρ, κάνοντας αναφορά στην επιθυμία για διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής πλευράς, τόνισε ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της Άγκυρας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυριαρχική ισότητα και η διχοτόμηση είναι κεντρικά θέματα της διαδικασίας, την οποία ελέγχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, ο Τατάρ επεσήμανε ότι συνάντησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ότι συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία, αναφέροντας την πιθανότητα να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης, όπως η πύλη του Haspolat. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για μια πιο ανοικτή προσέγγιση που θα επιτρέψει την αύξηση του εμπορίου, κάτι που φάνηκε να υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι θέσεις του Τατάρ έγιναν σαφείς και μέσω των λεπτομερειών που δημοσίευσε ο τουρκικός τύπος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν τη φυσική ενέργεια και τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου, εστιάζοντας στα 12 διαφορετικά θέματα που θεωρεί κρίσιμα για την πρόοδο των συνομιλιών.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του Τατάρ σχετικά με την επόμενη συνάντηση, όπου σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμμετάσχουν και αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να προσδιορίσει την κατεύθυνση των μελλοντικών συνομιλιών. Με αυτόν τον τρόπο, ορίζει τη Θεωρία του «δύο κρατών», στην οποία επιμένει.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας είναι βασική για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ότι η παρουσία της είναι κρίσιμη σε κάθε σχετική συνάντηση. Αυτή η αντίληψη κυριαρχεί στις σκέψεις και προθέσεις της τουρκικής πλευράς, καθώς θεωρεί ότι η εκπροσώπηση της Τουρκίας είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Πηγή: ethnos.gr