Oruc Reis (AP)

Η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στα ύδατα της Σομαλίας, την οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, αναβαθμίζει τη στρατηγική επιρροή της Άγκυρας στο Κέρας της Αφρικής. Η συνεργασία Τουρκίας-Σομαλίας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην αναζήτηση ενεργειακών πόρων, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες για τη μείωση του ενεργειακού ελλείμματος της Τουρκίας. Μέσω της ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ενδέχεται η Άγκυρα να μπορέσει να ελαφρύνει τον ενεργειακό της λογαριασμό και παράλληλα να υποστηρίξει την οικονομία της Σομαλίας.

Η ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και τη Σομαλία περιλαμβάνει το αποκλειστικό δικαίωμα της Τουρκίας να εξερευνήσει τρία συγκεκριμένα τεμάχια, συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.χλμ, ανοιχτά των σομαλικών ακτών. Σε περίπτωση που η ανακάλυψη είναι εμπορικά βιώσιμη, η Τουρκία θα μπορέσει να εφαρμόσει τις ερευνητικές της δεξιότητες και να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας.

Η Τουρκία, εκτός από τις ενεργειακές υποθέσεις, έχει επενδύσει στρατηγικά στην περιοχή, ενισχύοντας την πολιτική και στρατιωτική της παρουσία. Τον Μάιο του 2017, άνοιξε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στο εξωτερικό στο Μογκαντίσου, όπου εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιωτικούς, γεγονός που ενισχύει τη θέση της στην περιοχή. Η στρατιωτική αυτή συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στη εκπαίδευση αρκετών Σομαλών στρατιωτών, αλλά περιλαμβάνει και στρατηγική υποστήριξη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Al-Shabaab.

Η τουρκική εξωτερική στρατηγική περιλαμβάνει και διπλωματικές παρεμβάσεις, όπως οι συνομιλίες που μεσολάβησε η Άγκυρα μεταξύ Αντίς Αμπέμπα και Μογκαντίσου. Παράλληλα, έχουν εκπαιδευτεί Σομαλοί διπλωμάτες από τη Διπλωματική Ακαδημία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και έχουν υλοποιηθεί πολλά αναπτυξιακά έργα μέσω της τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA).

Η συνολική στρατηγική της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής αποδεικνύει την προσήλωση τηςΆγκυρας στην ενίσχυση των σχέσεών της με τη Σομαλία και την επιθυμία της να επενδύσει σε περισσότερες συνεργασίες στον τομέα της Άμυνας, της διπλωματίας και της οικονομίας. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επενδύσει περαιτέρω στην περιοχή, με στόχο την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των σχέσεών της με τη Σομαλία.

Πηγή: ethnos.gr