Η Τουρκία Αντιδρά στην Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας και τις Δηλώσεις Γεραπετρίτη
Η τουρκική κριτική για τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με την ωρίμανση των συνθηκών για τη διαμόρφωση ΑΟΖ με την Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έχει παρατηρηθεί κυρίως από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, απόστρατος αντιναύαρχος και υποστηρικτής της «Γαλάζιας Πατρίδας», προειδοποιεί για «επικίνδυνες» δηλώσεις που ενδέχεται να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Ο Γκιουρντενίζ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να διευκρινίσει μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων αν η Τουρκία πρόκειται να υποχωρήσει από τους όρους της υφαλοκρηπίδας, η οποία είχε κηρυχθεί στον ΟΗΕ το 2020. Μάλιστα, αναφέρεται σε θέματα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική πλευρά, η οποία διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτών των κριτικών, ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος Νίκης, Αζμί Καραμαχμούτογλου, έχει καταγγείλει την «αδιαφανή» πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Αξιοσημείωτη είναι η κριτική του για τη διαχείριση των νησιών του Αιγαίου, που κατά την άποψή του, βρίσκονται υπό «de facto κατοχή» από την Ελλάδα.
Ο Καραμαχμούτογλου τονίζει την αποτυχία της Άγκυρας να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα στις κινήσεις της Ελλάδας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η ελληνική πλευρά επωφελείται από την απουσία αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης. Δηλώνει ότι η ελληνική προώθηση των διεκδικήσεών της συνιστά σοβαρή πρόκληση για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Το κλίμα στην τουρκική πολιτική σκηνή είναι ενδεικτικό της ανησυχίας, καθώς οι Τούρκοι εθνικιστές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση υποχωρεί υπό την πίεση διεθνών παραγόντων και την Αμερική. Η αδράνεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής γίνεται εμφανής και με την πρόσφατη εγκαθίδρυση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, γεγονός που η Άγκυρα φαίνεται να έχει πληρώσει ελάχιστη προσοχή.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και επισημαίνει την ανάγκη για αποκλιμάκωση των διαφορών, αντιμετωπίζει επικρίσεις για τις κινήσεις που κάνει στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής στην περιοχή. Οι δηλώσεις από την πλευρά του Γεραπετρίτη για το πνεύμα των συνομιλιών έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και αναδεικνύουν τις διαφορές που παραμένουν ενεργές.
Πηγή: ethnos.gr