Eurofighters (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα την άσκηση «Θαλασσόλυκος», η οποία θα διεξαχθεί από 21-25 Οκτωβρίου και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια επίδειξη ισχύος της Τουρκίας για το 2024. Η άσκηση θα καλύψει ταυτόχρονα το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με συμμετοχή 92 πολεμικών πλοίων, 7 υποβρυχίων, 15 αεροσκαφών και 14 ελικοπτέρων. Στόχος της άσκησης είναι η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού σε όλα τα μέτωπα και η βελτίωση της διαλειτουργικότητας με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις. Θα περιλαμβάνει επίσης πραγματικά πυρά από κατευθυνόμενους πυραύλους έναντι μη επανδρωμένων εναέριων στόχων.

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των Eurofighter και F-16 παραμένουν σε εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το Eurofighter διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας. Υπογράμμισε ότι δεν έχουν τεθεί όροι από τη Γερμανία σχετικά με τη χρήση των αεροσκαφών στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει τεθεί κανένας όρος στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων».

Όσον αφορά την προμήθεια των F-16, ο αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ ανέφερε ότι έχει υπογραφεί σύμβαση και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η Τουρκία εξετάζει παράλληλα την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων, όπως το HURJET και το KAAN, που είναι το μαχητικό 5ης γενιάς.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ενημέρωσε για την επίσκεψη ανώτερης αντιπροσωπείας του ελληνικού στρατού ξηράς στη Διοίκηση Στρατού Ξηράς της Τουρκίας στο πλαίσιο του «Σχεδίου Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2024».

Πηγή: ethnos.gr